Yapay zeka sağ olsun: Barış Manço ‘Nothing Else Matters’ı, Freddie Mercury ‘Dönence’yi seslendirdi
Yapay zeka insan emeğini geride bırakacak tartışmaları devam ederken bu kez bir ters köşe yaşandı. Yapay zekaların yarıştığı bir fotoğraf yarışmasında sürpriz bir kazanan ortaya çıktı. Bir fotoğrafçı, gerçek fotoğrafıyla birinci oldu.
Hemen yukarıda gördüğünüz bu fotoğraf insan gözünden mi çekilmiş yoksa yapay zekanın başarılı bir marifeti mi sizce?
Cevap vermek zor… Tıpkı yapay zeka ve devam eden tartışmalar gibi.
Yapay zeka kullanımı ve etik sınırları günümüzün en popüler tartışma konularından biri. Sanat dünyası da bu tartışmalardan muzdarip. Hatta yapay zeka kullanımı geçen yıla damga vuran Hollywood yazarlar ve oyuncular grevinin bile en temel anlaşmazlıklarından biriydi.
Ve tartışmalar bitmek bilmiyor. Bu kez de yapay zeka programlarının yarışında insan elini öne çıkaran bir gelişme yaşandı. İnsan gözüyle çekilen fotoğrafların hakkını vermeye niyetli bir fotoğrafçı, yapay zekaların yarıştığı yarışmayı “gerçek bir fotoğrafla” kazanarak tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Miles Astray adındaki bir fotoğrafçı, prestijli bir yarışmada yapay zeka kategorisine kendi çektiği ‘Flamingone’ adlı fotoğrafı gönderdi. Astray’ın fotoğrafı, 1839 Ödülleri kapsamında jüri tarafından üçüncülükle ödüllendirildi. Fotoğraf halkoylamasında ise birincilik ödülünü aldı.
Ama bu işte bir “hile” vardı…
Astray, yarışmaya gerçek bir fotoğraf gönderdiğini iletmemişti. 38 yaşındaki fotoğrafçı, yapay zeka tarafından üretilen görüntülerin geleneksel fotoğraf yarışmalarını kazanmasının ardından motive olduğunu belirtti. Bir de açıklama yayınladı, neden böyle bir hamle yaptığını şu sözlerle anlattı:
“Şimdiye kadar fotoğrafların, videoların ve seslerin gerçekliğini sorgulamak için pek bir nedenimiz yoktu. Bu durum bir gecede değişti ve buna uyum sağlamamız gerekiyor. Sorgulamak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Bu, yapay zeka içeriğini etiketlemek ve işaretlemekten daha da önemli olacak bireysel bir sorumluluk. Doğanın halamakineyi yenebileceğini ve gerçek yaratıcıların gerçek çalışmalarının hala değerli olduğunu göstermek istedim.”
Ancak Astray, fotoğrafın gerçek olduğunu açıkladıktan sonra aldığı para, madalya ve halkın seçimi ödülleri elinden alınarak diskalifiye edildi. Yarışmanın organizatörleri Astray’in “güçlü bir mesaj” verdiğini ancak kurallar gereği diskalifiye edildiğini söyledi. Organizatörler aynı zamanda “Bunun, yapay zeka konusunda endişeli olan diğer fotoğrafçılara farkındalık (ve umut) vereceğini umuyoruz” dedi.