Yaşar Kemal Beyoğlu Sineması’nda

Yaşar Kemal üzerine çekilmiş ender belgesellerden olan Aydın Orak'ın 'Yaşar Kemal Efsanesi' yarın saat 15.00'te Beyoğlu Sineması'nda gösterilecek. Gösterim öncesi Orak, Feride Çetin ile söyleşi yapacak.

Kültür Sanat 27 Şubat 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Türk romanının çınarlarından Yaşar Kemal, yazdığı senaryolar, roman uyarlamaları nedeniyle sinemamızın da odağında olan bir yazardır. Bunun için edebiyat-sinema ilişkisi söz konusu olunca onun adasına uğramak kaçınılmaz. Bu büyük edebiyatçı bu sefer yönetmen Aydın Orak’ın çektiği ‘Yaşar Kemal Efsanesi’ belgeseliyle sinemanın odağında.

Orak’ın altı yıl önce vizyona giren belgeseli yarın Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek. Saat 15.00’teki gösterimden önce de Orak, Feride Çetin’in sorularını cevaplayacak.

Sinemamızda Yaşar Kemal üzerine yapılan ender çalışmalardan biri olan ‘Yaşar Kemal Efsanesi’nde Orak elde ettiği görüntülerden ince eleyip sık dokuyarak A’dan Z’ye bir Yaşar Kemal portresi koyuyor önümüze. Ailesinin Van’dan Çukurova’ya gelişinin hikayesi, babasının ölümü, okumayı yazmayı, roman yazmayı öğrenmesi, Çukurova’yla, Anadolu insanıyla kurduğu ilişki, yazarlığa bakışı Yaşar Kemal’in ağzından anlatılıyor.

Yaşar Kemal, Aydın Orak ile birlikte.

Belgeselin özellikle ikinci bölümü ise Yaşar Kemal’in Türkiye’de yıllarca verdiği düşünce özgürlüğü mücadelesine odaklanıyor. Ki bu konuda Yaşar Kemal’in yazar olmak ve kavga insanı olmak arasında kurduğu ilişkiye sırtını dayıyor.
Sekiz yıl önce yitirdiğimiz Kemal’le tekrar buluşmak, en önemlisi büyük yazar olmanın sorumluluğunun ne olduğunu anlamak için kaçırılmayacak bir yapım ‘Yaşar Kemal Efsanesi’.

Cumhuriyetle yaşıt bir yazar: Yaşar Kemal 100 yaşındaCumhuriyetle yaşıt bir yazar: Yaşar Kemal 100 yaşında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.