Yazar Yavuz Ekinci’ye Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü

Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü sahiplerini buldu. Yavuz Ekinci Yazar kategorisinde, Güldünya Yayınları Yayınevi dalında ödül alırken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne özel ödül verildi.

Kültür Sanat 22 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü 1995’ten beri bu son olsun temennisiyle verilir. Ama Türkiye bu temenniyi karşılayacak düşünce ve ifade özgürlüğü ortamına bir türlü kavuşamadığı için Türkiye Yayıncılar Birliği de için de her yıl bu ödül töreni düzenlenmek zorunda kalır.

Dün de bu son olsun dileğiyle yine düşüncelerini ifade etmekten korkmayan isimlere verildi ödüller. Törende Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Kristenn Einarsson’un video mesajı yayınlandı. Einarsson mesajında sadece ifade özgürlüğü açısından Türkiye’nin değil dünyanın durumunun pek iyi olmadığını vurguladı.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de açılış konuşmasında yayıncılığımızın mücadele ettiği temel sorunların başında düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerle birlikte yayınlama özgürlüğü önündeki yasaklar, yasal zorluklar ve baskıların geldiğini söyledi. Kocatürk İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19. Maddesini hatırlattı düşünce ve ifade özgürlüğünün ve bunlarla birlikte gelen yayınlama özgürlüğünün, en temel anayasal hak olduğunu anlattı.

Yazar Ödülü Yavuz Ekinci’ye

Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri-Yazar kategorisinde ödül Yavuz Ekinci’ye verildi. Yavuz Ekinci plaketini Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün elinden aldı. Ekinci konuşmasında “Roman bir kurgudur. Kurguladığım evrenin mahkemeye gerçek gelmesi benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir” dedi. Geçen yıl Yavuz Ekinci’nin 10 yıl önce yayımlanan ‘Rüyası Bölünenler’ kitabının toplatılmasına karar verilmiş, Ekinci de bu karar üzerine “Türkiye’nin düşünce ve fikir özgürlüğü konusundaki kötü sansür mazisi hatırlatılıyor” demişti.

Yayınevi Ödülü Güldünya Yayınları’na

Düşünce ve İfade Özgürlüğü Yayınevi kategorisinde ödül ise Güldünya Yayınları’na verildi. Güldünya Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Düzkan plaketini YAYBİR Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Uçar’ın elinden aldı. Ayşe Düzkan ödülü alırken “Kitaplarımızın bu ülkedeki eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesine az da olsa bir katkı yapacağına, özgür ve mutlu yaşamaya çalışan her kadının elinden tutacağına inanıyoruz” dedi. Güldünya Yayınları’nın çıkardığı Stonewall Çocuk ve Genç Edebiyatı Onur Ödüllü Christine Baldacchino’nun ‘Morris Micklewhite ve Turuncu Elbise’ adlı kitabı Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu kararı ile poşete sokulmuştu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne özel ödül

Bu yıl ilk kez verilen Özel Ödül kapsamında düşünce ve ifade özgürlüğüne katkıları, sansür karşısında verdikleri mücadeleyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne (TGC) takdim edildi. TGC Yönetim Kurulu üyesi Uğur Güç, plaketi Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner ve PEN Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Ergülen’in elinden aldı. Güç ödülü alırken “Tüm bu karanlık baskı ortamında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak cesurca gerçekleri anlatmaya çalışan gazeteciler, yazarlar, sanatçılar ve akademisyenlerle birlikte mücadele ediyor, zorluklara ve olumsuzluklara hep birlikte göğüs geriyoruz” dedi.

Niyet neydi akıbet ne oldu ülkesinden tuhaf manzaralar: Kitap okumak suç, kitap bir suç delili ve nihayet kitaplar gözaltındaNiyet neydi akıbet ne oldu ülkesinden tuhaf manzaralar: Kitap okumak suç, kitap bir suç delili ve nihayet kitaplar gözaltında

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.