611 kitaplık Tavsiye Kitap Listesi tartışma yarattı: Yazar ve Yayıncılar Birliği’nden itiraz var

İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü, Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor projesiyle okullara 611 kitaplık bir Tavsiye Listesi hazırladı. Listedeki kitapların seçilme yöntemine Türkiye Yayıncılar Birliği ve yazar Mustafa Ruhi Şirin'den itiraz var.

Kültür Sanat 21 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü “Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor” isimli bir proje başlattı.  Program İstanbul’daki okullarda kitap sayısını 13 milyona çıkarmayı amaçlıyor. Bu amaçla İl Kitap Komisyonu oluşturuldu, yayın evlerinden gelen kitap listeleriyle bir Tavsiye Kitap Listesi hazırlandı.

Yazar Mustafa Ruhi Şirin listeye itiraz etti

611 kitaptan oluşan listede Mustafa Ruhi Şirin’in ‘Masal Mektuplar’ kitabı da vardı. Ancak yazar Instagram hesabından ‘İstanbul Niçin Daha Az Okur’ başlıklı açıklamayla durumdan memnun olmadığını açıkladı. Listeyi görünce hem şaşırdığını hem de üzüldüğünü belirten Şirin “611 kitaptan oluşan bu liste örgün ve yaygın eğitim kurumları için satın alınacak altı milyon kitabın ilk listesiymiş. Dün öğrendiğime göre ‘okuma kültürü’ kazandırmak amacıyla düzenlenen listenin hangi pedagojik ölçüt, ilke ve göstergelere dayandığı belli değilmiş. Çocuk, öğretmen ve veli görüşü de alınmamış.”

‘Listeler siyasi ve ticari enstrümanlara dönüştürülmesin’

Şirin valilik ve milli eğitimin hazırladığı bu listelerin “siyasi ve ticari enstrümanlara” dönüştürülmesinden de şikayet etti:

“Benzer listeler ülke genelinde valilikler ve belediyeler tarafından hazırlanıyor. Eşitlik ve adalet ilkelerine uyulmadan yazarlar, kitaplar, yayınevleri ihale yoluyla ‘siyasi ve ticari’ enstrümana dönüştürülüyor. Türkiye genelinde amacına uygun olmayan bu tür ihalelerin iptali için de davalar açılmalı. Çünkü bu anlayışla her yıl ülke nüfusu kadar kitap satın alınsa da ne Türkiye’nin okuma kültürü ne de toplumsal okuryazarlık karnesi iyileşebilir.”

Şirin ayrıca “çocuğa ve çocuk onuruna saygım gereği kitaplarımın çıkarılmasını ilgililere duyurdum” diyerek listede yer almak istemediğini de söyledi.

Yayıncılar Birliği: Bu yanlıştan dönülsün

Projeye bir diğer eleştiri de Türkiye Yayıncılar Birliği’nden geldi. Birlik projenin kitap seçim sürecini eleştirdi. “Proje kapsamındaki kitaplar seçilirken kriterlerde tarafsız olunmadığını, bilimsel ve siyasetten uzak hareket edilmediğini görüyoruz” diyerek kurumlara ve İstanbul Valisi’ne “yanlıştan dönülmesi” çağrısı yaptı.

Uluslararası Yayıncılar Birliği başkanı: 'İfade özgürlüğü herkes için önemli ve öncelikli'Uluslararası Yayıncılar Birliği başkanı: ‘İfade özgürlüğü herkes için önemli ve öncelikli’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.