Yerel yönetimler kültür sanatta sınıfta kaldı

Parti, şehir fark etmiyor, belediyelerin kültür sanat faaliyetleri düzenleme çabaları Türkiye'de insanların yüzde 70'i tarafından tarafından yeterli bulunmuyor. Üç yıldır düzenli yapılan bir anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Kültür Sanat 1 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Kültür sanata erişim Türkiye’de önemli bir sorun. Yerel yönetimlerin sorumluluklarından biri de insanların kültür sanata erişimini kolaylaştırmak. Yıllardır belediyeler bu alanda çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Tam da yerel seçimler öncesinde araştırma şirketi Areda Survey, belediyelerin kültürel faaliyetleriyle ilgili hizmetlerinin toplumdaki yansımasını araştırdı.

Türkiye genelinde 2.094 kişinin katıldığı araştırmada, insanlara şu soru soruldu: Belediyelerin kültürel faaliyetlere yönelik hizmetlerini yeterli buluyor musunuz? Araştırmaya katılanların yüzde 72.2’si ‘Hayır’ cevabını verdi. Yapılan araştırma da bir soru daha soruldu: Sizce belediyeler her kesimi temsil edecek şekilde kültürel faaliyet düzenliyor mu? Bu soruyu da araştırmaya katılanların yüzde 69.6’sı ‘Hayır’ diye cevapladı. 

Üç yıldır benzer sonuçlar çıkıyor

28 Aralık 2023-2 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılan araştırma aslında son üç yıldır yapılıyor ve aynı sorular soruluyor. 2022’de ‘Belediyelerin kültürel faaliyetlere yönelik hizmetlerini yeterli buluyor musunuz?’ sorusuna ‘Hayır’ cevabını verenlerin oranı 62.1, 2021’de bu oran 67.4. Yani son üç yıl düşünüldüğünde genel olarak Türkiye’de belediyelerin kültürel faaliyetler düzenleme konusunda yetersiz olduğu ortaya çıkıyor.

 

Erkekler ve üniversitelilerin memnuniyetsizlik oranı daha yüksek

Cinsiyet, yaş ve eğitim düşünüldüğünde oranlar değişiyor. Mesela erkekler kadınlara göre daha yüksek oranda yapılan faaliyetlerin yetersiz olduğu söylüyor. Yine 25-35 yaş aralığındaki insanların memnuniyetsizlik oranı daha yüksek. Üniversitede okuyan ya da mezun olmuş insanların faaliyetlerden memnun olmama oranı yüzde 80’in üzerinde.

 

Gençler faaliyetlerin her kesime hitap ettiğini düşünüyor

İlginç bir sonuç var araştırmada. ‘Sizce belediyeler her kesimi temsil edecek şekilde kültürel faaliyet düzenliyor mu?’ sorusuna 18-24 yaşı aralığındaki insanların yüzde 54’ü ‘Evet’ cevabını vermiş. Aynı soruya 65 yaş üzeri insanların da yüzde 43.2’si ‘Evet’ demiş. Diğer yaş grubundaki insanların bu soruya cevabı ağırlıklı olarak ‘Hayır’ şeklinde olmuş. Yani gençler ve 65 yaş üzeri insanlar belediyelerin düzenlediği kültürel faaliyetlerin her kesimi temsil ettiğini düşünüyor ağırlıklı olarak. 

Süleymaniye'nin tarihi dükkanları İstanbul Tasarım Müzesi olduSüleymaniye’nin tarihi dükkanları İstanbul Tasarım Müzesi oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.