Yeşilçam’dan bir veda daha: Murat Soydan hayatını kaybetti

Yeşilçam'ın usta oyuncularından Murat Soydan 84 yaşında hayatını kaybetti. Soydan'ın ölüm haberini kızı Mehveş Soydan duyurdu. Soydan Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit ile karşılıklı oynadığı filmleriyle kolektif hafızada yer etmişti.

Kültür Sanat 11 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yeşilçam oyuncusu Murat Soydan, 84 yaşında hayatını kaybetti.

‘Sana Dönmeyeceğim’, ‘Saadet Güneşi’, ‘Yalan Yıllar’ ve ‘Dert Bende’ gibi yapımlardaki rolleriyle tanınan Yeşilçam yıldızı Murat Soydan hayatını kaybetti. 84 yaşındaki oyuncunun ölüm haberini kızı Mehveş Soydan sosyal medya hesabından duyurdu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mehveş Soydan (@mehvessoydan)

Üniversite için İstanbul’a gelen Soydan İktisadi İlimler Akademisi’nde okurken bir yandan da İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi bölümünü bitirdi. Üniversite tahsili sırasında Tekel’de de memurluk yaptı. Askerliğini yedeksubay olarak yaptıktan sonra 1966 yılında Perde mecmuasının açtığı yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazanarak sinemaya geçti.

Asıl ismi Rüçhan Tercan olan oyuncu sinema kariyerine 1966 yılında Nejat Saydam’ın çektiği ‘Kolsuz Kahraman’ adlı filmle başlamıştı. Oyuncu ismini değiştirme nedenini ‘Hem insanlar zorluk çekmesin diye, hem de Murat adını sevdiğim için değiştirdim. Perde Mecmuası’nın sahibi de Soydan’ı önerdi. Babama sordum, ‘Soyadını değiştirmezsen mesele yok’ deyince o günden sonra Murat Soydan Tercan oldum” diyerek anlatmıştı.

Soydan’ın vefatını kızı “Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun” notuyla paylaştı.

Soydan başrolü Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit’le paylaştığı yapımlarla tanınıyordu. Bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı yapan oyuncu 1972 yılında 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Zulüm’ filmindeki rolü ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

Ölümünün ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sinema sanatçısı Murat Soydan için taziye mesajı yayımladı:

“Sinemamızın değerli ismi Murat Soydan’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Türk sinemasına yaptığı katkılar ve canlandırdığı karakterlerle hafızalarımızda daima yaşayacak Soydan’a, Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

Soydan bir dönem aort rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmış, 20 gün yoğun bakımda kalmıştı. Oyuncu ölümünden önce de hastanede tedavi görüyordu.

Türk Korkusu'nun yazarı tarihçi Özlem Kumrular hayatını kaybettiTürk Korkusu’nun yazarı tarihçi Özlem Kumrular hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.