Beşiktaş’ta apartmanda patlama: Kapıyı açtığı gibi camlar havaya uçtu
Altı yıllık restorasyon sonrası Yıldız Sarayı kapılarını yeniden ziyaretçilerine açıyor. Büyük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Küçük Mabeyn Köşkü ve Harem Dairesi başta olmak üzere birçok yapı ilk kez ziyaretçiyle buluşacak.
Yıldız Sarayı yarın kapılarını ziyaretçilere açıyor. Uzun yıllar Başbakanlık Ofisi olarak kullanılan ve altı yıldır kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçen saray kapılarını yeniden ziyaretçilere açmaya hazırlanıyor. Saray, Müze Kart’la ücretsiz ziyaret edilebilecek. Saray pazartesi günleri hariç açık olacak. Sultan 3. Selim zamanında yaptırılan ve Sultan 2. Abdülhamid zamanında genişletilerek devlet sarayı haline getirilen Yıldız Sarayı kompleksinin yenilenme süreciyle ilgili basın toplantısı düzenlendi.
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız toplantıda kompleksin açılışının Türkiye tarihi ve kültürel miras açısından taşıdığı öneme işaret ederek “Ülkemizde Osmanlı Devleti’nden bugüne kalmış beş sarayın en büyüklerinden birinin, birkaç gün içinde yerli ve yabancı ziyaretçilerimizle buluşacağını hem ülkemize hem dünyaya duyuruyoruz” dedi.
Sarayın yaklaşık 100 yıldır ziyarete kapalı olduğunu vurgulayan Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız şu bilgileri verdi: “Yıldız Sarayı 1924 yılından sonra çeşitli devlet kurumlarının idaresinde farklı misyonlarla farklı şekillerde değerlendirilmiş bir saraydı. Bu nedenle esas olarak ziyarete açılamamış bir saraydır. Uzun yıllar belli kısımlarında bazı çalışmalar yapıldı ancak her kurumun takdir ederseniz ki birbirinden farklı işletme düzenleri, restorasyon pratikleri ve imkanları var. Bu sebeple bu çalışmalar bir yeknesaklık kazanamamıştı ve toplumumuzdan uzak kalmıştı. 2015 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, Yıldız Sarayı’nın o tarih itibariyle sekiz farklı kuruma dağılmış yapıları ve alanı bir araya getirildi. İlk çalışma o zaman yapılmıştı. Ardından 2018 yılında, Milli Saraylar Başkanlığının, Cumhurbaşkanlığı idaresinde bir kültürel miras kurumu olarak yapılandırılmasının ardından bu çalışmaları Milli Saraylar Başkanlığı devraldı.”
Yasin Yıldız bunun Türkiye için tarihi bir nokta olduğunu sözlerine ekleyerek “Beş buçuk yıldır burada yüzlerce arkadaşımızın gayretiyle yürütülen restorasyon çalışmalarında çok önemli bir aşamayı geçmiş durumdayız. Saray bölümümüzün restorasyonunu büyük bir oranda tamamlamış durumdayız.” diye konuştu. Saray ziyaretinin ücretlerine de değinen Yıldız “Milli Saraylara ait mekanlar ilk açıldığında belli bir süre ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Şu an burasıyla ilgili bir giriş ücreti tespit etmemiş durumdayız. Ama vatandaşlarımız için zaten her zaman bir müze kart kolaylığımız var. Malumunuz Milli Saraylara ait mekanlar müze kartla gezilebiliyor. O yüzden bütün ziyaretçilerimizi buraya bekliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 19 Temmuz’da açılacak Yıldız Sarayı 20 Temmuz’dan itibaren ziyaretçileri kabul edecek. Uzun yıllar devam eden restorasyon konservasyon ve peyzaj çalışmaları tamamlanan Yıldız Sarayı’nda Büyük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Küçük Mabeyn Köşkü ve Harem Dairesi başta olmak üzere birçok yapı tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşacak. Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Mabeyn Köşkü yakın zamana kadar Cumhurbaşkanlığı kabullerinde kullanılıyordu. Tarihte Hamid Bahçesi olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki su yolu ve peyzaj tasarımıyla hayranlık uyandıran bahçe de açılış sonrası ziyaret edilebilecek.
İlk defa ziyarete açılacak yapılar arasında Limonluk, Hamam, 3. Selim Çeşmesi, Ada Köşkü ve Cihannüma Köşkü de yer alıyor. 2. Abdülhamit’in fotoğraf arşivi ve marangozhanesi de Yıldız Sarayı’nın ziyarete açılacak bölümleri arasında. Kütüphane kısmında askeriyeden coğrafyaya, felsefeden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser gün yüzüne çıkarıldı. İlk defa görülecek yazma eserler arasında Muhibbi mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman’a ait divan, Matrakçı Nasuh’un, Kanuni’nin Irak seferini anlattığı kitap Katip Çelebi’nin ‘Cihannüma’sı ve ünlü hattatlara ait Kur’an-ı Kerim örnekleri yer alıyor.
Yıldız Sarayı kompleksi Osmanlı Devleti’nin son sarayı olması açısından ayrı bir önem taşıyor. Asıl şeklini Sultan II. Abdülhamid döneminde alan saray 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi, Sultan’ın ve ailesinin ikametgahı olarak kullanıldı. 1946’dan itibaren uzunca dönem “Harp Akademileri” olarak kullanıldı. Kültür Bakanlığı çatısı altında 1978’de hizmet veren kompleks 2015’te Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Milli Saraylara 2018’de devredilen saray aynı yıl restorasyona alındı.