İstanbul Müzik Festivali Günlüğü: Notalar her iki kıtada
Dokuz yaşında başladı sahne hayatı. Müzik uğruna eğitimini yarıda bıraktı. Türkiye bir dönem onun söylediği türkülerde buldu kendini. Yıldız Tezcan 78 yaşında yaşamını yitirdi. Bir dönemin yıldız isimlerinden biriydi. Geriye onun sesiyle güzelleşen türküler kaldı.
1960’ların ismi gibi yıldızlarından biriydi Yıldız Tezcan. Anadolu’da verdiği konserlere yoğun ilgi olurdu. Küçük çocuklar, dertli aşıklar, hayatın ağırlığı altında ezinlerler onun türkülerinde kendini bulurdu. 78 yaşında çoklu organ yetmezliğinden vefat eden Yıldız Tezcan o yıllarda özellikle Anadolu insanının duygularına tercüman olan Türk Halk müziği sanatçılarından biriydi.
Aslen İstanbulluydu Tezcan. 1945’te İstanbul’da doğmuştu. Babası Türkiye’nin ilk makyözlerinden Cemal Konca’ydı. Dokuz yaşında müzik hayatına başladı. Doğal olarak da eğitimini sürdürmedi. Ortaokul ikinci sınıfta okuldan ayrıldı. Çocukken okuduğu ilk plağında ‘Orda Bir Köy Var Uzakta’ adlı çocuk şarkısını yorumladı.
1963’te Grafson Plak şirketiyle anlaşma imzalayan Yıldız Tezcan 11 plakz yaptıktan sonra dönemin ünlü plak şirketi Odeon’la anlaştı. Ve 100’e yakın 45’lik plak yaptı. Tezcan’ın ‘Esmerim’, ‘Hele Dadaş’, ‘Vur Sineme Öldür Beni’, ‘Erzurum Dağları’, ‘Aman Dünya Ne Dar İmiş’, ‘Mühür Gözlüm’ ve ‘Hastahane Önü İncir Ağacı’ gibi eserleri seslendirdiği ilk plakları büyük ilgi gördü.
Birçok plağında Arif Sağ ve Orhan Gencebay ile çalışan sanatçı, İstanbul ve Ankara Radyosu sınavlarını kazanarak dört yıl radyoda çalıştı. Sanatçı, kariyeri boyunca Türkiye ve Almanya’da 200’ün üzerinde plak yayınladı. Müzik dünyasındaki popülerliği Yeşilçam yapımcılarının da dikkatini çekmişti.
1960’lı yıllarda sinemaya başladı. 1965’te Ümit Utku’nun çektiği ilk filmi ‘Gönül Kuşum’da başrolleri Yılmaz Güney ile paylaştı. ‘Ezom-Bir Dost Bulamadım’ adlı 1973 yapımı filmde de rol alan sanatçı, Aytaç Arman ve Yusuf Sezgin ile başrol oynadı. ‘Aşkın Gözyaşları’, ‘Berduş Yıldız’, ‘Yayla Kartalı’, ‘Kaldırım Meleği’, ‘Kırık Saz’, ‘Mühür Gözlüm’ ve ‘Ezom’ gibi büyük ilgi gören birçok filmde rol alan Tezcan, 1975’e kadar 45 filmde yer aldı.
1972’de Yavuz Plak’la anlaşan sanatçı burada çıkardığı ‘Unutursun Diye’ arabesk 45’liği ile popülerliğini artırdı. Sonra tekrar türkü okumaya başlayan sanatçı ‘Nar Tanesi’, ‘Dumanlı Dumanlı Oy Bizim Eller’, ‘Bir Dost Bulamadım’, ‘Boşu Boşuna’ gibi şarkılarıyla dönemin yıldız isimlerinden biri oldu.
90’lı yıllara, daha çok yurt dışındaki sahne çalışmalarına ağırlık veren sanatçı, son olarak 1999 yılında ‘Yıldız Tezcan 2000’ adlı bir albüm yayınlamıştı.