Vay başımıza gelenler: Müzik tarihinin en şuursuz listesi

El Pais gazetesi müzik tarihinden silinmesi gereken şarkılar listesi yayınladı. Listede artık her biri birer klasik haline gelen şarkılar yer alıyor. Aralarında 'Bohemian Rhapsody', 'Hotel California', 'Sweet Child of Mine' gibi şarkıların bulunduğu liste için ne desek bilemedik.

Kültür Sanat 14 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Freddie Mercury, tarihi Wembley konserinde 'Bohemian Rhapsody'yi seslendiriyor.

İspanyol El Pais gazetesinde yer alan bir müzik haberinde artık dinlemekten vazgeçmemiz gereken şarkılar listelenmiş. Ancak paylaşılan şarkıların tamamı çağın en büyük pop ve rock klasikleri olması itibarıyla ilginç ve bir o kadar da şuursuzca bulundu. Listede ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Hotel California’, ‘Nothing Else Matters’ ve ‘Smoke on the Water’ gibi 20. yüzyılın artık klasikleşmiş başyapıtları bulunuyor.

Müzik tarihinden silinmesi gereken şarkılar listesi

Evet, yanlış okumadınız. El Pais gazetesinin eki Icon’da yer alan müzik listesinin adı tam da yukarıdaki gibi. 1960’lı yıllardan itibaren tarihe geçen ve artık her biri başyapıt kabul edilen şarkılardan oluşan listedeki şarkıların neden tarihten silinmesi gerektiği de bahanesiyle birlikte açıklanmış. Liste Eagles’ın ‘Hotel California’ şarkısyla başlıyor. Evet, ne yazık ki bunu da yanlış okumadınız. Araştırmalara göre dünya üzerinde neredeyse 11 dakikada bir çalınan 1976 tarihli şarkının melodisi El Pais yazarı Íñigo López Palaciós son derece yavanmış.

Listenin devamında yer alan bir diğer şarkı ise Deep Purple’a büyük şöhret kazandıran ‘Smoke on the Waterzeteci David Esquitino, 1972 tarihli şarkının melodik açıdan iyi olmasına rağmen artık bıkkınlık verdiğini savundu. Almanya’nın efsanevi rock topluluklarından Scorpions’ın balladı ‘Still Loving You’ da okuyanı hayrete düşüren listede. Rock üzerine İspanyolca podcastler hazırlayan Pablo Mayoral, şarkının ballad melodilerini heavy metale dahil etmesi nedeniyle tarihten silinmesi gerektiğini savundu.

Bitti mi? Hayır. Üstelik şimdi sırada 20. yüzyılın en büyük şarkılarından biri olarak kabul edilen ‘Bohemian Rhapsody’ var. Freddie Mercury’nin insanlığa armağan ettiği şarkı da bu listede yer alma bahtsızlığını yaşıyor. 1975 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında yankılanan şarkı, Müzik dergisi Rockdelux’de yazan David Saavedra’ya göre “grotesk, gülünç ve abartılı”.

Sözüm ona müzik tarihinden silinmesi gereken bir diğer şarkı da ‘Imagine’. John Lennon artık bir simge haline gelen 1971 çıkışlı şarkısı, El Pais’ten gazeteci Fernando Navarro’ya göre sinirr bozucu. Çünkü genellikle bu tür bir balad için gerekli olan ironi ya da duygu yoğunluğuna bile sahip değil. Listedeki bir diğer şarkı ise Adele’e, yakaladığı büyük şöhreti kazandıran parçalardan biri olan ‘Someone Like You’. 2011’de yayınlanan şarkı, eleştirmen Silvia Hernando’ya göre rahatsız edici, mızmız ve yorucu.

Sweet Child of Mine çok karikatürizeymiş

Axl Rose’un artık yerinde yeller esen efsanevi vokali ve Slash’in unutulmaz sololarıyla hayat bulan 1987 çıkılı Guns’n’Roses şarkısı ‘Sweet Child of Mine’ da eleştirmenlere göre müzik tarihinden silinmesi gereken şarkılardan biriymiş. Grubun en ünlü şarkılarından biri olan parça, çok karikatürize bulunmuş.

Sıkı durun. Listenin bir sonraki şarkısı Oasis’in ‘Wonderwall’ şarkısı. ‘Bohemian Rhapsody’den sonra ‘Wonderwall’ı da listeden gören İngilizlerin muhtemelen tansiyonu çoktan çıkmıştır. 1995 yılı çıkışlı şarkıya grubun kurucusu Gallagher kardeşlerin kibri sinmiş. Nihayet işkence bitiyor. Listenin son sırasında ise Metallica’nın efsanevi ‘Black’ albümünün en ünlü şarkısı ‘Nothing Else Matters’ var. Heavy metal grubu için böylesi bir ballad ile çok şey kaybettiğini savunan El Pais editörü Carlos Marcos, şarkı sayesinde Metallica’ya pop müzik dinleyicilerinin de geldiğini belirtti.

Metallica zirvede tek başınaMetallica zirvede tek başına

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.