İstanbul Müzik Festivali Günlüğü: Veda vakti

İstanbul Müzik Festivali'nden edebiyat ve müziği buluşturan bir kapanış. Yaşar Kemal'in 'Binboğalar Efsanesi' Amerikalı besteci Michael Ellison tarafından sahneye taşınıyor. Müzikli tiyatro gösterisi bugün14.00 ve 20.00'de Süreyya Operası'nda sanatseverle buluşacak.

Kültür Sanat 17 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Yaşar Kemal'in ölümsüz eseri 'Binboğalar Efsanesi' festival sahnesine taşınıyor.

İstanbul Müzik Festivali, bu akşam sona eriyor. Festival bu yılki görkemine yakışır bir kapanışla son bulacak. Yaşar Kemal’in başyapıtlarından ‘Binboğalar Efsanesi’, yazara hayranlığıyla bilinen Amerikalı besteci Michael Ellison’ın uyarlamasıyla müzikli tiyatro olarak sahneye taşınıyor. Süreyya Operası’nda saat 14.00 ve 20.00’de iki seans şeklinde sahneye taşınacak olan gösterinin librettosunda Yasemin Kuyucaklı, Michael Ellison ve Simon Jones’un imzası var.

İstanbul Müzik Festivali’nden efsaneli kapanış

İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki eser siparisi olan ‘Binboğalar Efsanesi’ prömiyerini de festivalde gerçekleştirecek. Edebiyat ile müzik arasında bir köprü kuran ‘Binboğalar Efsanesi’nde Canan Özgür, Feride Büyükdenktaş ve Deniz Güngören anlatıcı olarak yer alacak.

Süreyya Operası’ndaki bu özel buluşmada Fatma Aydoğan ve Erdem Şimşek gösteride bozlakları seslendirecek. Yaşar Kemal, 1940’larda Çukurova’nın tükenen bir Yörük obasının yaşadıklarından esinlenerek 1971’de yayımladığı romanında, kadim bir kültürün yok oluşunu ve bu süreçte insanın çaresizliğinin boyutlarını dile getirmişti. Asırlardır konargöçer olarak yaşayan Yörüklerin yerleşik yaşam düzenine zorlanmalarının ve yaşadıkları baskıların yarattığı sonuçları anlatan usta yazar; bir toplumun varlık mücadelesini, kendi kimlik, kültür ve yaşam biçimlerini korumaya yönelik gayretlerini sahici bir acıyla yansıttı. Baskılar sonucunda içleri el vermese de yerleşik yaşama geçmeye başlayan Yörüklerin kültürlerindeki bu değişim, Yaşar Kemal’in kaleminde dokunaklı bir öyküye dönüştü.

Eserin sahibi olan Michael Ellison daha önce de İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine Yaşar Kemal’in bir diğer romanı ‘Deniz Küstü’den yola çıkarak ikinci operasını bestelemişti. 2016 yılında sahnelenen eser büyük beğeni toplamıştı.

Anne-Sophie Mutter İstanbulluları büyülediAnne-Sophie Mutter İstanbulluları büyüledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.