Z kuşağının Salinger’ı Sally Rooney’den yaslı kardeşlerin hikayesi

"Snapchat kuşağının Salinger'ı" olarak tanımlanan Sally Rooney'nin dördüncü romanı geliyor. "Geleneksel yapılara pek de uymayan" ilişkilerin hikayesini anlattığı 'Intermezzo' 24 Eylül'de yayımlanacak.

Türkçede ne zaman okuyacağız diyenlere de müjde. Yazarın son iki romanının yayıncısı Can Yayınları, yeni kitabı sonbaharda yayımlayacak.

Kültür Sanat 2 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

“Sally Rooney yeni bir roman yazsa da okusak” diyenler varsa uzun süredir beklenen haber geldi. İrlanda’nın genç yeteneği Rooney, sonbaharda yayınlanacak dördüncü romanınını duyurdu. Bu zamana kadar ilişkileri merkeze aldığı romanlarıyla bilinen yazardan bu kez de”geleneksel yapılara pek de uymayan” ilişkilerin hikayesi geliyor: ‘Intermezzo.’

Haber perşembe akşamı yazarın yayıncısı Faber Books’tan geldi, üstelik romanın açılış cümleleriyle birlikte: “Genç delikanlıya adil görünmüyordu. Cenazedeki o takım elbise. Dişlerinde diş telleri ile ergenin en üstün rahatsızlığı.”

Sally Rooney, Türk okurların da yakından tanıdığı bir isim. Çok satan romanları, televizyon dizilerine de uyarlandı. Zaten birçoğumuzun hayatına aynı isimli kitabından uyarlanan, ‘Normal İnsanlar/ Normal People’ dizisiyle girdi. Diziden sonra da daha geniş kitlelerin radarına girmeyi başardı.

Rooney, “Snapchat neslinin Salinger’ı” olarak tanımlandı ilk romanı ‘Arkadaşlarla Sohbetler/ Conversations with Friends’ten hemen sonra. 1991 doğumlu yazar, 2017’de -henüz 23 yaşındayken- Dublin’deki Trinity College’da Amerikan edebiyatı bölümünde yüksek lisans eğitimine devam ederken yazdı bu romanı. Bahsettiğimiz ünvan da bu ilk kitabından hemen sonra veriliyor.

Sally Rooney’nin ilk kitabı Monokl Edebiyat’tan son iki romanı da Can Yayınları’ndan yayınlandı.

‘Normal İnsanlar’,  ‘Arkadaşlarla Konuşmalar’ ve ‘Güzel Dünya Neredesin?’ Adlı üç romanı olan yazarın romanlarının hepsi uluslararası en çok satanlar listesine girmeye başladı. ‘Normal İnsanlar’dan sonra ‘Arkadaşlarla Sohbetler’ de televizyon dizisine uyarlandı. Rooney, 2022’de Time dergisinin en etkili 100 kişi arasındaydı.

Yazarın alametifarikası mensubu olduğu kuşağın dinamiklerini anlatması.  İlişkilere bakış açısı, okura düşündükleri,  yargı değerlerini keskin vuruşlarla aşındırması… Ve bunu yaparken de tüm dünyada kabul gören iyi bir edebiyatçı olması. 

24 Eylül’de yayınlanacağı duyurulan Intermezzo hakkındaki kısıtlı bilgilerle biraz da iştahları kabartalım. Rooney yine iyi yüzdüğü sularda yüzecek bu romanında. Gençler arasındaki ilişkilere odaklanacak. Bu kez kahramanları Peter ve Ivan Koubek adlı iki kardeş olacak. Kitap, kardeşlerin babalarını kaybetmelerinin ardından yaşadıklarını konu alacak.

Yazar, Associated Press’e yaptığı açıklamada ‘Intermezzo’daki karakterler ve ilişkilerinin hayatının önemli bir parçası haline geldiğini söyledi: “Umarım kitabı yazarken onlara biraz olsun adil davranmışımdır ve onlar da okuyucuların hayatında bir yer bulabilirler.”

Kalıplara uymayan ilişkiler

Yayınevi kitabı şu cümlelerle tanıttı:

“Kardeşlerden 30’lu yaşlarında bir avukat olan Peter; başarılı, kendinden emin ve görünüşte yenilmez biridir. Ancak, birbirinden çok farklı iki kadınla aynı anda ilişkisini yürütmeye çalışırken yasla mücadele eder ve kendi kendini tedavi eder. Peter’ın ilk aşkı Sylvia’yla ilişkisi uzun soluklu olsa da üniversite öğrencisi Naomi için hayat bitmek bilmeyen bir şaka gibidir. Ivan, Peter’ın 22 yaşındaki erkek kardeşidir ve rekabetçi satranç oyuncusudur. Kendisini sosyal açıdan beceriksiz, yalnız ve ağabeyinin tam tersi olarak görür. Çalkantılı bir geçmişten gelen, Margaret adında yaşlı bir kadınla tanışır ve hayatları hızla ve yoğun bir şekilde iç içe geçer.”

Yayıncı Alex Bowler ise “Intermezzo; kardeşlerin ve aşıkların, ailevi ve romantik yakınlıkların, alışılagelmiş yapılara pek de uymayan ilişkiler hakkında bir hikaye” dedi, kitaba dair düşüncelerini ise şu sözlerle anlattı: “Üç olağanüstü kitabın ardından, Sally Rooney’nin milyonlarca okuru bu yeni romandan yayılan güzelliği ve anlayışı, acıyı ve umudu tanıyacak. Ancak bu aynı zamanda hayatlarımıza, kalplerimize ve çağımıza böylesine uyumlu görünen bir yazarın eserinde mükemmel bir ilerlemeye de işaret ediyor.”

Filistin’e destek kararı tartışma yaratmıştı

Rooney romanından önce 2021’de farklı bir tartışmayı da başlattı. Rooney İsrail’in Filistin’i işgali ve Filistin’in özgürlük mücadelesinde elini taşın altına koymaktan çekinmemiş bir yazar. 2021 yılında yayınlanan ‘Güzel Dünya, Neredesin’ romanının İbranice çeviri haklarını önceki iki romanını çeviren İsrailli yayınevi Modan’a satmayı reddetmişti. Daha sonra da “İsrail’in Filistinlilere uyguladığı baskıya verilen uluslararası desteği sona erdirmeyi ve İsrail’e uluslararası hukuka uyması yönünde baskı yapmayı” amaçlayan Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketine desteğini ilan ettiğini duyurmuştu.

2024 sonbaharında Can Yayınları’nda yayınlanacak

‘Intermezzo’, Eylül 2024’te ABD, İngiltere, İrlanda ve Avrupa ülkelerinde yayınlanacak. Türkçede ne zaman okuyacağız diyenlere de müjde. Yazarın son iki romanının yayıncısı Can Yayınları’ndan aldığımız bilgiye göre ‘’Intermezzo’ tam tarihi belli olmasa da sonbaharda okurla buluşacak.

İlk Kitap- Özlem Dikeçligil: İnsan hep olmak istiyor, benim için olmak kitabımı elimde tutmaktıİlk Kitap- Özlem Dikeçligil: İnsan hep olmak istiyor, benim için olmak kitabımı elimde tutmaktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.