Metropolitan’da bir, Atina’da dört, Antalya’da 100: Külçe külçe bakır para
Van'ın Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektar alanı kapsayan ızgara planlı Zernaki Tepe antik kent kalıntısında şehrin krokisinin çizildiği kerpiç parçaları bulundu. Bölgedeki kazılarda daha önce Aramice yazılmış kitabeler ortaya çıkarılmıştı.
Zernaki Tepe Antik Çağ’da Anadolu’daki planlı kentleşme örneklerinden birine ev sahipliği yapıyor. Van’ın Erciş ilçesi yakınlarındaki bölgede süren arkeolojik kazılarda kentin krokisi bulundu. Izgara planlı antik kentteki kazılar 270 hektarlık bir alana yayılmış durumda. Van Müze Müdürlüğünün başkanlığında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu’nun danışmanlığında yürütülen kazılarda üstüne antik kentin krokisinin çizildiği kerpiç parçalarının yanı sıra çeşitli buluntular da gün yüzüne çıkarıldı.
Daha önce Aramice yazılmış beş kitabe, 4 metre 25 santimetre genişliğinde ve altı metre uzunluğunda sur duvarları ve 10 metre çapında oval şekilli kale burcu da ortaya çıkarılan antik kentteki kazılarda bulunan üstüne kroki çizilmiş kerpiç parçaları akademisyenleri heyecanlandırdı. Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu depreme dayanıklı olması için kale sur duvarlarının harçla değil kırlangıç kuyruğu tekniğiyle birbirine kenetlenerek inşa edildiğini söyledi.
Kazılarda daha önce de 10 metre çapında oval şekilli burçla karşılaştıklarını anlatan Çavuşoğlu şöyle dedi: “Burç kalıntılarının atık toprakları içinde iki kerpiç parçası ele geçti. Bunların üzerindeki desenler antik kentin ızgara planının küçük bir şemasını içerdiği için bizi heyecanlandırdı. Devamının gelmesi önemli. Kerpiçler üstlerine antik kent krokisi çizildiğini göstermesi açısından önem arz ediyor. İlerleyen aşamalarda diğer parçaların da elimize geçeceğini tahmin ediyoruz. Antik kentin en güzel özelliği batısında sitadel dediğimiz yerleşim biriminin olması. Burada saray bölümü, tapınak ve antik kent kapılarının olduğu yerler de var. Bunları gelecek yıllarda açmayı düşünüyoruz.”