İran ile ilişkilere bir de burada bakın: Van’daki Moein konserine İranlılar akın etti

İran-İsrail gerilimi siyasetin gündemi olmayı sürdürürken İran'dan gelen ziyaretçiler de Van'ın en önemli gelir kaynağı. Öyle ki kentte gerçekleşen ve sadece İranlıların gittiği konserlerde yaşanan izdiham kapı-pencere kırdıran türden.

Kültür Sanat 16 Nisan 2024
Konser nedeniyle yaşananan izdihamda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yerleşkesi'nde hasar oluştu.

Kimileri için ticaret, kimileri içinse özgürlüğün tadını çıkarabilecekleri bir kaçış noktası. İranlı turistler sınırlarının hemen öte tarafındaki Van’a yıllardır hem alışveriş için, hem de turistik amaçla geliyor. Hatta sadece Van değil, İstanbul, Denizli, Antalya gibi illere de akın eden İranlı turistlere özel etkinlikler son yıllarda revaçta. 2023’te sadece Van’a 500 bin İranlı turist geldi.

Özellikle Van ve İstanbul’da revaçta olan konserlerde İran’ın önde gelen popstarları dinleyicileriyle buluşuyor. İran’daki kısıtlamaların yanı sıra bazı sanatçıların ülkeye giriş yasağı olması Türkiye’yi bu tür etkinlikler için ideal rota haline getiriyor. Üstelik Avrupa’nın aksine vize uygulaması da olmaması ziyaretçi sayısını artıran bir unsur.

Moein konseri öncesi Van’da izdiham

Popüler müzik türleri İran’da son yıllarda yaygınlık kazandı. Popüler müzisyenler İranlı gençler arasında büyük beğeni toplarken rejimle ters düşmeleri nedeniyle bazılarının İran’a girişi yasak. Hal böyle olunca da pek çok İranlı müzisyen ülkeye en yakın, en gelişmiş konumdaki Türkiye’de konser vermeyi tercih ediyor. Van bu konserler için akla ilk gelen adres. Yine böyle bir konser yapılan kent izdihama tanıklık etti. İranlı müzisyen Moein’in konserinde yaşanan yoğunluktan sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yerleşkesi’nde hasar oluştu. İran’ın en sevilen müzisyenlerinden Moien’in ülkeye girişi uzun süredir yasak. Tam adı Nasrollah Moein Najafabadi olan sanatçı görüşleri ve müzikal tarzı nedeniyle ülkesinde istenmiyor. Uzun yıllardır ABD’de yaşayan müzisyen dünyanın dört bir yanında konserler veriyor.

Moein, İran’ın en sevilen müzisyenleri arasında yer alıyor.

Ülkesinde “aşkın ölümsüz sesi” olarak tanınan Moein 1970’lerden bu yana onlarca albüm ve tekliye imza attı. 1952 doğumlu Moein’in Van’da konser vereceği açıklanır açıklanmaz biletler büyük ilgi görmüş ve kısa sürede tükenmişti. İranlıların çok sevdiği müzisyenin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesindeki Kapalı Spor Salonu’nda dün düzenlenen konser öncesinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Ancak alınan önlemler belli ki yetersiz kaldı. Konseri izlemek için spor salonunun önünde bekleyen çok sayıda İranlı aynı anda salona girmeye çalışınca güvenlik görevlilerinin çabalarına rağmen spor salonunun girişindeki cam ve kapılar kırıldı, izdiham yaşandı.  Yoğunluğun ardından başlayan konser Moein’in şarkılarını seslendirmesiyle sona erdi. Kapalı spor salonunun kırılan cam ve kapıları konseri düzenleyen organizasyon şirketi tarafından onarılacak.

Tatil dönüşü yeniler: Vampire Weekend, Mark Knopfler, Dua LipaTatil dönüşü yeniler: Vampire Weekend, Mark Knopfler, Dua Lipa

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.