Tatil dönüşü yeniler: Vampire Weekend, Mark Knopfler, Dua Lipa

Dokuz günlük bayram tatili sonrası iş ve okul temposuna ayak uydurmak zor. Hele ki büyük kentlerdeki trafik de buna eklenince. Türkiye tatildeyken Dua Lipa, Mark Knopfler, Vampire Weekend boş durmadı, yeni şarkı ve albümlerini yayınladı.

Kültür Sanat 15 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Dua Lipa, Vampire Weekend ve Mark Kopfler bu haftanın yenileri.

Bu yazıyı okuduğunuz saatlerde belki yolda ya da okul veya ofisinize yeni varmış olacaksınız. Dokuz günlük bayram tatilinin ardından bu geri dönüş pek de kolay olmasa gerek. Tam bu noktada müziği devreye sokup pazartesi sendromunu mümkün mertebe hafif atlatmaya çalışalım. Türkiye’nin büyük bölümü bu süreçte gündemden uzak kalmayı tercih ederken 10Haber olarak gündemin nabzını tutmaya devam ettik. Müzik Radarı’nda bu uzun tatil zarfında yayınlanan tekli ve albümleri derledik. Hazırsanız Dua Lipa ile başlıyoruz.

Dua Lipa, Kylie Minogue’un klibini hatırlattı

İlk konuğumuz Dua Lipa. 3 Mayıs’ta yayınlayacağı ‘Radical Optimism’ albümünden bugüne kadar iki tekli yayınlayan müzisyen, son olarak ‘Illusion’ı müzikseverlerle buluşturdu. Londra doğumlu Kosovalı şarkıcı geçen yıl 9 Kasım’da ‘Houdini’ bu sene de 15 Şubat’ta ‘Training Season’ adlı teklilerini yayınlamıştı. ‘Illusion’ ile dinleme listelerinde üst sıralara tırmanan müzisyen bu yaz festivallerin de aranan ismilerinden biri. 28 yaşındaki yıldız, Glastonbury Festivali’nde de sahne alacak. Şarkının klibi de tekliyle aynı gün yayınlandı. Fonda Barcelona’nın panoramik görüntüsünün yer aldığı bir havuz başında çekilen klip bizi yıllar öncesine götürdü. Kliplerle büyümüş kuşağın hatırlayacağı üzere Kylie Minogue da aynı yerde tam 21 yıl önce ‘Slow‘ adlı şarkısına klip çekmişti.

11 şarkının yer alacağı ‘Radical Optimism’ albümünün üçüncü teklisi ‘Illusion’ modern ses ve ritimleriyle ‘Houdini’deki retro havadan biraz daha farklı bir kulvarda. Hatta Dua Lipa’nın o bildiğimiz tarzına en yakın şarkı da diyebiliriz. Yeni albümünün çıkmasına üç haftadan az bir süre kalan müzisyen, sosyal medyadan da heyecanını sık sık duyurmaya devam ediyor. Bakalım Beyoncé’nin haftalardır çok konuşulan albümünün yarattığı etki sonrası 28 yaşındaki müzisyenin karşılığı nasıl olacak. Her iki ismin de Spotify verilerine göre dünyanın en çok dinlenen 10 müzisyeni arasında yer aldığını hatırlatıp  albüm tanıtımlarına geçelim.

Vampire Weekend beş yıllık hasrete son verdi

Dua Lipa albüm için geri sayıma devam ederken bunu geçen hafta yapan bir grupa odaklanalım. Haftanın en çok konuşulan albümlerinden biri Amerikalı rock topluluğu Vampire Weekend’in yayınladığı ‘Only God was Above Us’ oldu. New York’ta dört arkadaşın kurduğu ama bugün yoluna üç kişiyle devam eden grup 10 gün önce 10 şarkıdan oluşan albümünü dinleyicinin beğenisine sundu. Bir albümü, bir bütün halinde dinlemeyi sevenleri mutlu edecek bu çalışma, 2019 tarihli ‘Father of the Bride’dan beş yıl sonra yayınlanması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. 2006 yılında kurulan grubun beşinci stüdyo albümü olan ‘Only God was Above Us’,

Yeni çağın rock topluluğu Vampire Weekend, 2008’de yayınladıkları ilk albümlerinin ardından yine cesur bir işe imza atıyor. Farklı müzik türlerini grupla aynı adı taşıyan ilk albümlerinde olduğu gibi dinleyiciye sunan Amerikalı topluluk, orkestral pop, 90’ları anımsatan ritimler, hip hop ve beğeni toplayan prodüksiyonuyla haftanın öne çıkanlarından. Albümle birlikte ‘Gen-X Cops’ şarkısına çektikleri klibi de yayınlayan topluluk, şu sıralar turnede. Önceki yıllarda yolu Türkiye’ye de düşen grubun turne takviminde şimdilik İstanbul veya Türkiye’den başka bir şehir yer almıyor. Ancak hayat sürprizlerle dolu. Halihazırda ABD’ kentlerini turlayan grup, sonbaharla birlikte Avrupa kentlerinde de konserler vermeye başlayacak. Strokes esintili şarkıların tatil sonrası yeni haftaya iyi geleceğine şüphe yok. Albümde öne çıkan diğer şarkılar ‘Classical’ ve ‘Mary Boone’. Grubun solisti Ezra Koenig’in performansı da bir parantezi hak ediyor. Karakteristik sesi ve yorumuyla Koenig bu albümde de farkını ortaya koymuş.

Efsane yeniden: Karşınızda Mark Knopfler

Dua Liipa ve rock müziğin son yıllardaki başarılı topluluğundan Vampire Weekend’in ardından türün yaşayan efsanesine geçelim. Dire Straits’in solisti ve tüm zamanların en iyi gitaristlerinden biri olarak gösterilen Mark Knopfler 10. solo albümünü yayınladı. 12 şarkıdan oluşan ‘One Deep River’, efsane müzisyenin rock ve blues türündeki şarkılarını dinleyiciyle buluşturuyor. 74 yaşındaki sanatçı albümün kayıt aşamasında Guy Fletcher, John McCusker, Michael McGoldrick ve Greg Leisz gibi önemli enstrümentalistlerle çalıştı. 28 yıldır kariyerine solo çalışmalarıyla devam eden Knopfler’in yeni albümü, bir kent müziğinden ziyade daha pastoral bir havaya sahip. Tabiri caizse uzun yolda dinlemelik şarkılar kategorisinde rahatlıkla yer alacak şarkılardan oluşan albüm, sanatçının inşa ettiği solo kariyerinin de doğal bir uzantısı konumunda.

Pandemiden bu yana ilk müzik çalışmasına imza atan Mark Knopfler, uzun yıllardır vadettiği sakin ve dingin sesleri bu albümde de dinleyiciye sunuyor. Ne de olsa son Dire Straits albümünün üzerinden tam 33 yıl geçti ve köprünün altından çok sular aktı. Öyle ki Glasgow doğumlu müzisyeni kafasında bandanayla sahnenin dört bir yanında zıplayan haline hiç tanıklık etmemiş milyonlarca yeni dinleyicisi var. 74 yaşındaki müzisyen bu kitlesini mutlu edecek bir albüme imza atmış. Bir performans klibi ‘Ahead of the Game’ yeni albümden yaklaşık iki ay önce yayınlanmıştı. 51 dakika ve 51 saniye süren albümde dikkat çeken diğer şarkılar ‘Two Pairs of Hands’, ‘Smart Money’ ve ‘Watch me Gone’. Spotify ve YouTube verilerinin yanı sıra albüme dair dinleyici reaksiyonlarında da bu şarkılar ön plana çıkıyor. Albümü en azından bir kere baştan sonra dinlemenizi tavsiye etmekle birlikte ‘Smart Money’i iki kez dinlemenizi öneririm. Haftaya yeni şarkı ve albümlerle buluşana kadar Müzik Radarı Spotify listesini paylaşarak veda ediyoruz.

Bon Jovi 40 yaşında: Sanki hiçbir şey değişmemiş gibiBon Jovi 40 yaşında: Sanki hiçbir şey değişmemiş gibi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.