İstanbul’un orta yerinde 1500 yıllık mozaik müzesi

Bir dönem Zeytinburnu Belediye Binası olarak kullanılan ve Osmanlı döneminde tarihi yapının yanında Erken Bizans dönemine ait mozaikler bulunmuştu. Bölgede 2015 yılından bu yana devam eden çalışmalar sonrası tarihi alan mozaik müzesine dönüştürülüp ziyarete açıldı.

Kültür Sanat 19 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Zeytinburnu’nda bulunan Kazlıçeşme Sanat Galerisi’nin restorasyon sürecinde yerin 1.5 metre altında keşfedilen 1500 yıllık mozaik artık bir müzenin parçası. Erken Bizans dönemine ait mozaik, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nün yerinde koruma kararıyla üzeri camla kaplandı ve sergilenmeye uygun hale getirildi.

Yapılan kazılarla, İstanbul’da sur dışında bulunan ilk mozaiğin yanı sıra mezar odası, lahit ve iskeletler de bulundu. 15 yıl boyunca farklı görevlerle bu binada çalışan ve şu anda da Zeytinburnu Belediye Başkanı olan Ömer Arısoy, müzenin kurulmasında büyük emek sahibi. Türkiye’de eşine az rastladığımız bir özenle yapının restorasyonu sürdüren Arısoy, 1500 yıllık buluntuların ortaya çıkarılması sonrasında projenin değişen seyrini ve şehre kazandırılan yeni müzeyi anlattı.

Müzede sergilenen tarihi mozaik milattan sonra 5. ya da 6. yüzyıla tarihleniyor.

Sur dışında bulunan ilk mozaik Zeytinburnu’nda

Belediye Başkanı Ömer Arısoy: “Belediyemiz yeni binasına taşınınca kültürel restorasyon hamlesinin bir parçası olarak bu bina da restore edildi. Çalışmalar sırasında zeminde mozaikler bulundu ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde koruma altına alınarak teşhir edilmeye başlandı. Daha sonra bina dışına genişlettiğimiz kazı çalışması, Geç Roma-Erken Bizans dönemine tarihlenen mozaiğin bütününü ortaya çıkardığı gibi bir lahit mezar odası ve bazı iskeletlere ulaşmamızı sağladı. Sur dışında keşfedilen bu en büyük mozaiği ve diğer buluntuları, İstanbul tarihinin yeni tanıkları olarak Zeytinburnu Mozaik Müzesi adı altında sergilemeye karar verdik. İstanbul’a bir müze daha kazandıracağımız için heyecanlıyız. Müzemizin İstanbul’un kültür turizmi için yeni bir soluk olacağına inanıyoruz” dedi.

Müzenin açılacağı yapının, 19. yüzyılda askeri fabrika işçileri için hastane olarak inşa edildiğine hatırlatan Arısoy açıklamalarına şunları ekledi: “1984’te Zeytinburnu Belediye Başkanlık binası olarak hizmet vermeye başlamış. 2000’li yılların başından itibaren belediyemizin yaptığı yatırımlar, kültür vadisi gibi projelerle, İstanbul’un ve ülkemizin kültür envanterini genişleten bir ihya ve inşa dönemi başladı. İlçemiz başka bir çehreye büründü. Başkan danışmanı ve yardımcısı olarak bu binada çalıştığım 15 yıl boyunca Zeytinburnu’nun dönüşümüne katkı yapmaktan sevinç duydum.”

Mozaik müzesini TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş açtı. Müzenin içindeki Kazlıçeşme Sanat Merkezi’nde Fahreddin Paşa Medine Medine Müdafii sergisi de açıldı.

İstanbul’a kazandırılan bu yeni müzede ayrıca Şerif Hüseyin tarafından çıkarılan isyanda zor şartlar altında 2 yıl 7 ay yönettiği Medine Müdafaası ile tanınan Fahreddin Paşa’nın (Ömer Fahreddin Türkkan) fotoğrafları ve günlüklerinin yer aldığı sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. KüratörlüğünüÖmer Faruk Şerifoğlu’nun yaptığı sergide ilk defa yayınlanan fotoğraflar yer alıyor.

British Museum'a Türkiye'deki STK'lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayınBritish Museum’a Türkiye’deki STK’lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.