Zorla final olur mu? ‘Kızılcık Şerbeti’nin gözü mahkeme kararında

'Kızılcık Şerbeti' dizisinin akıbeti belirsizliğini korurken, televizyon yazarı Sina Koloğlu mahkeme kararına göre yapımcı ve kanalın dizinin yol haritasını çizeceği iddiasında bulundu. Koloğlu çekimleri duran dizinin, sansür kararı sürerse zorunlu final yapabileceğini söyledi.

Kültür Sanat 20 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Show TV’de yayınlanan ve sezonun ilgi gören, hedef gösterilince RTÜK tarafından sansürlenen ‘Kızılcık Şerbeti’nin akıbetiyle ilgili belirsizlik sürüyor. Önceki hafta mahkeme kararı ile yayınlanan, geçen hafta da yine başka bir mahkeme kararı ile yayını durdurulan dizi bu hafta yayınlanacak mı bilinmiyor. Lakin bu belirsizlik içerisinde televizyon yazarı Sina Koloğlu ilginç bir iddiayı gündeme getirdi.

Mahkeme kararına göre yol haritası çizilecek

Show TV geçen haftaki sansür sonrasında dizinin yayınlanması için hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini açıklamıştı. Koloğlu mahkemenin vereceği karara göre, yapımcı ve kanalın dizinin yol haritasını belirleyeceğini iddia etti. Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bu yılın flaş dizisi #KızılcıkŞerbeti tam da bu aşamaya geldi. RTÜK’ün verdiği beş haftalık yayın ve para cezası sonrası yaşananlar, diziyi bu noktaya getirdi. Show TV son itirazını İdare Mahkemesi’ne yaptı. Cevap bekleniyor. Mahkeme, ‘dizi sürsün’ derse, 32 bölüm üzerinden düşünülen dizinin sezon finali gerçekleşecek. ‘RTÜK haklı’ derse, 27 bölüm sonunda final olacak. Bir başka şık, ki bu en istenmeyeni; dizinin final yapması. Şu an set durmuş durumda.”

RTÜK eliyle kamusal gericilik

Dizinin seti durmuş olsa bile RTÜK’ün sansür kararına tepkiler de dinmiyor. SenaristBir’den sonra Sinema TV Sendikası da yaptığı açıklamada ‘Kızılcık Şerbeti’ yönelik yasaklama kararını ve yerine İslamofobi belgeseli yayınlatılmasını, RTÜK’ün kamusal gericiliği olarak nitelendirdi: “Show TV de yayınlanan ‘Kızılcık Şerbeti’ dizi filmine, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından verilen yayın durdurma yasağı ve para cezası kaygı vericidir. Kadına yönelik şiddete karşı olmak, objektif bir bakış açısıyla şiddetin motivasyon kaynağına da karşı durmayı gerektirir. Dizinin içeriğini sansürden geçirmek ve yerine İslamofobi belgeselini yayınlamak, RTÜK ün ‘kamusal gericiliğini’ yansıtmakta olup kabul edilemez niteliktedir.

İfade özgürlüğü, otorite ve sansürle engellenemeyecek kadar evrensel bir haktır. Sansürü meşrulaştıran cezaların devamında film ekibinin olası iş kaybından RTÜK de sorumlu olacaktır. RTÜK üyelerini aldıkları subjektif kararı tekrar gözden geçirmeye ve bu yanlışı ivedilikle düzeltmeye davet ediyoruz.”

İşimizi çabuk bitirelim, akşam Kızılcık Şerpeti var

Kızılcık Şerbeti’ne bir destek de Show TV’de yayınlanan Kıvanç Tatlıtuğ ile Serenay Sarıkay’nın başrolde oynadığı ‘Aile’ dizisinden geldi. Dizinin son bölümünde Tugi adlı bir karakter “İşimizi çabuk halledelim benim akşam dizim var. Kızılcık Şerbeti” diyor.

Türkiye'de sıradan bir gün: 'Kızılcık Şerbeti'ni bu hafta mahkeme kararıyla izleyebildikTürkiye’de sıradan bir gün: ‘Kızılcık Şerbeti’ni bu hafta mahkeme kararıyla izleyebildik

Türkiye'nin Kızılcık Şerbeti sınavı bitmiyor: Canlı yayınla sansür geldi!Türkiye’nin Kızılcık Şerbeti sınavı bitmiyor: Canlı yayınla sansür geldi!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.