ABD’de dört bin köpeğin kurtarıldığı üretim çiftliğine rekor ceza: 35 milyon dolar

ABD'de dört bin beagle cinsi köpeğin kötü muamele gördüğü üretim çiftliğine rekor miktarda ceza kesildi.

Popüler 5 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Köpekler günler süren bir operasyonla kurtarılmıştı. Fotoğraf: Humane Society

ABD’de test hayvanı olarak kullanılmak üzere köpek üreten şirkete 35 milyon dolar ceza kesildi. Adalet Bakanlığı bunun hayvan koruma kanunu  kapsamında verilen en yüksek ceza olduğunu belirtti.

2022 yılında Envigo RMS isimli şirkete ait tesisten dört bin beagle büyük bir operasyonla kurtarılmıştı. Virgina eyaletindeki tesis deneylerde kullanılmak üzere laboratuvarlar için köpek yetiştiriyordu. Envigo RMS isimli şirkete ait tesise 2022 mayıs ayında ABD adalet bakanlığı dava açmıştı. İnceleme yapan yetkililer köpeklerin kolaylıkla tedavi edilebilir hastalıklarda gerekli bakım uygulanmak yerine öldürüldüğünü, emziren annelere mama verilmediğini, verildiğinde de içinde kurtçuklar olan küflü gıdalarla beslendiklerini ortaya çıkarmıştı. Sekiz haftada 25 beagle yavrusunun soğuktan öldüğü tespit edilmişti.

Kurtarma çalışmalarına katılan görevliler bazı köpeklerin daha önce hiç kucağa alınmadığı ya da oyun oynamadığını aktarmıştı.

Kurtarma operasyonu sonrası hayvanlara ömürlük yuva aranmaya başlanmıştı. Kurtarma çalışmalarına katılan kurumlardan Humane Society görevlileri köpeklerin bazılarında travma belirtileri olduğunu, bazı yavrularınsa daha önce hiç kucağa alınmadığını ve oyun oynamayı bilmediğini ifade etmişti.

Para cezası kararında şirketin kanunlara uymak yerine kar elde etmeyi önceliklendirdiği belirtilerek bunun hayvanlara karşı insanlık dışı muameleyle sonuçlandığı vurgulandı. Şirketin ayrıca atık suları yönetmeliklere uygun şekilde işlemediğini bunun da hem köpeklerin sağlığına hem çevreye zarar verdiği belirtildi.

Şirket cezanın 22 milyon dolarını ABD hükümetine, 1.1 milyon dolarını Virginia Hayvanlarla Mücadele Timi’ne ve 1.9 milyon dolarını hayvan hakları alanında çalışan Humane Society’ye ödeyecek.

AK Parti’nin tepesi köpek yasasında net, yöntemde kararsızAK Parti’nin tepesi köpek yasasında net, yöntemde kararsız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.