Barbra, Angelina ve Berlin Film Festivali: Hayalkırıklığı Çağı
Manhattan'da yaratıcı insanları bir araya getirmek için 'Atelier Jolie' adlı bir butik açan Angelina Jolie misafirlerine Türk kahvesi ikram ediyor.
Geçen birkaç ay boyunca her yerde Angelina Jolie vardı. Vogue’un kapağında, saygın gazetelerin stil sayfalarında ve sosyal medyada Aralık ayında açtığı ‘Atelier Jolie’ adlı butiği anlattı elbette.
Angelina Jolie’nin butik açması başlı başına haber, ancak Atelier Jolie’den bahsetmek için bir değil birkaç neden var.
Manhattan’ın aşağı bölgesinde Great Jones Caddesi 57 numaradaki bina sanat dünyası için çok önemli. Pop art akımının en bilinen isimlerinden Andy Warhol binayı 1970’lerde satın aldı. Şimdi Jolie’nin butiği olan ikinci kat ise, 80’lerde sanat dünyasının en ünlü ressamlarından Jean-Michel Basquiat’nin atölyesiydi.
Basquiat 28 yaşında bu atölyede uyuşturucudan ölene kadar öfkesini renkli ve çocuksu resimlerine aktarmıştı. Uluslararası tanınırlığı olan ilk siyah ressam Jean-Michel Basquiat’nin resimlerinin değeri 50 milyon dolara kadar çıkıyor. Binanın sahibi ve atölyenin kiracısı sanat dünyasının yıldızları olunca gidip gelen ünlüler de bol oldu.
Atelier Jolie’nin asıl amacı kıyafet satarak para kazanmak değil yaratıcı insanları bir araya getirmek. Jolie butiğin web sitesinde size “Herkes yaratabilir” diye başlıyor: “O zaman neden tasarımcı etiketlerini arzuluyoruz? Başkasının tasarımını satın almak yerine, kendiniz yaratabilirsiniz.”
Modanın kendisini için bir oyun alanı olduğunu söyleyen 48 yaşındaki yıldız oyuncu terzilere duyduğu saygıdan da bahsediyor: “Tasarımcılar genellikle eskiz yapar veya tasarımları onaylar, ancak farkı yaratan kişiler benim de çok sevdiğim terzilerdir. Ancak bu onlar hak ettikleri övgüyü nadiren alırlar.”
Angelina Jolie “Dünyanın dört bir yanından uzman terziler, kalıp yapımcıları ve zanaatkarlarla birlikte yaratıcı insanların işbirliği yapabileceği bir yer inşa ediyorum” derken eşitlik ilkesini şöyle vurguluyor: “Sosyoekonomik arka plana bakılmaksızın yaratıcılık ve ilham veren bir topluluk yaratmayı umuyoruz. Mülteciler ve diğer yetenekli, takdir edilmemiş gruplar için çıraklıklar da dahil olmak üzere beceriye dayalı çok sesli bir ekip oluşturacağız.”
Ünlü isimlerin yeni işlerini br topluluk etrafında şekillendirme tercihlerine bir süredir şahidiz. Avustralyalı oyuncu Naomi Watts menopozdaki kadınlar için geçen sene Stripe‘i kurdu. Gwyneth Paltrow güzellik / esenlik odaklı sitesi Goop’ta 16 yıldır içerik üretiyor. Şimdi Jolie de kendi misyonuyla kendi topluluğunu oluşturuyor.
Angelina Jolie ABD’li ancak dünyaya, özellikle de Ortadoğu’ya yabancı değil. Bir dönem Birleşmiş Milletler’in İyi Niyet Elçisi olarak çalıştı, Suriye’ye yaptığı çok sayıda ziyaret sırasında Türkiye’ye de geldi. Şimdilik sadece randevuyla gidilebilen butikte Ortadoğu kültürünün izleri var. The New York Times’daki yazıya göre Jolie misafirlerine Türk kahvesi ve Suriye usulü mini turtalar ikram ediyor.