Beatles üyelerinin imza attığı tek resim açık artırmada 1.7 milyon dolara satıldı

Beatles üyelerinin 1966 yazında konser için bulundukları Japonya’da birlikte yaptıkları resim 1.7 milyon dolara satıldı.

Kültür Sanat 3 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Yıl 1966, yer Tokyo Hilton Oteli.

Ortalığı kasıp kavuran Beatles grubu beş konser vermek üzere üç günlüğüne Japonya’ya gelir. Ancak zamanlarının çoğunu otelde geçirirler. Zira sahneye çıkacakları Nippon Budokan arenası dövüş sanatları için manevi değer taşımaktadır ve Japon milliyetçileri, Batılı bir rock grubunun burada konser vermesinden hiç memnun değildir. Gruba tehdit mesajları gelmektedir.

Vakit geçirmek için masanın üstüne ziyaretçilerden birinin getirdiği Japon resim kağıdını sererler. Kağıdın tam ortasında sabit dursun diye bir lamba koyarlar. Her biri bir köşesinden boyamaya başlar.

Fonda bir süre sonra çıkacak Revolver albümünden şarkılar çalmaktadır. Japonya’dan ayrılırken resim de bitmiştir.

The Beatles, resme bir isim vermez ama 1980’lerde bir Japon gazeteci  Paul McCartney’nin çizdiği köşenin (sağ üst) vajinayı andırdığını söyleyince resim ‘Images of a Woman’ (Bir Kadının Görüntüleri) diye anılmaya başlar.

Kağıt kaymasın diye koydukları lambayı kaldırırlar ve her bir grup üyesi bu boyanmamış beyaz daireye imzasını atar. Tokyo’nun Beatles hayran kulübünün başkanı Tetsusaburo Shimoyama resim satın alır.

‘Images of a Woman’ın Beatles’ın eksiksiz tam kadro yaptığı tek imzalı resim olduğu sanılıyor. 54 x 74 cm. Fotoğraf: Christie’s

CNN.com’un hikayesini böyle anlattığı ‘Images of a Woman önceki gün New York’taki Christie’s müzayede evinde 1.7 milyon dolara (yaklaşık 52 milyon lira) satıldı.

Satıştan önceki tahmini değeri 400-600 bin dolar arasında değişiyordu, böylece kendine biçilen değeri üçe katladı.

Resim ilk sahibi  Tetsusaburo Shimoyama’dan sonra 1989’da Takao Nishino adlı bir plak şirketi sahibine gitti. 2012’de The Atlantic tarafından satın alındı.

Paul McCartney’nin vajinası, Harrison’ın öfkesi

Christie’s müzayede evi Beatles üyelerinin hiçbirinin plastik sanatlara yabancı olmadığını söylüyor. Lennon sanat okumuşt, McCartney de bu alanda kendini geliştirmiş. George Harrison ve Ringo Starr da sık sık ve çok iyi çizimler yapmış.

Yaptıkları resmin bu yeteneği ve ruh hallerini de yansıtıyor. Harrison’ın bölümü, daha koyu ve öfkeli fırça darbeleriyle dolu (sağ altta). Ringo Starr’ın alanı daha küçük ve karikatür gibi (sol altta). Sol üstte ise John Lennon var.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.