Rio Tinto madencilik şirketi 22 yıldır faaliyet gösteren Diavik Elmas Madeni’nin Mart 2026'daki resmi kapanışından hemen önce 158,20 karat ağırlığında mücevher kalitesinde bir sarı elmasın çıkarıldığını duyurdu.
Rio Tinto, Kanada’nın Kuzeybatı Toprakları’ndaki Diavik Elmas Madeni’nde operasyonların son aşamasında 158,20 karat ağırlığında nadir bir sarı elmas bulunduğunu duyurdu. Mart 2025’te gün yüzüne çıkarılan taş, Kanada’da bugüne kadar bulunan en büyük mücevher kalitesindeki sarı elmaslardan biri olarak kayıtlara geçti.
Kuzey Kutup Dairesi’nin 200 kilometre güneyindeki Lac de Gras’ta bulunan madenden çıkarılan taşın, yaklaşık 2 milyar yıl önce oluştuğu belirlendi. Uzmanlar, elmasa sarı rengini veren unsurun, kristal yapısı oluşurken içine hapsolan azot atomlarının mavi ışığı emmesi olduğunu ifade etti. Madenin toplam üretiminin %1’inden azı bu renkte.
Bu yeni keşif Diavik’in 22 yıllık işletme tarihinde 100 karatın üzerinde bulunan beşinci sarı elmas olma özelliğini taşıyor.
Diavik Elmas Madeni kamu elektrik şebekesinden bağımsız olarak rüzgar, güneş ve dizel yakıttan oluşan hibrit bir enerji sistemiyle işletilmekteydi. 2003 yılından bu yana faaliyette olan maden ek üretim çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte 24 Mart 2026 tarihinde resmi olarak kapandı.
Rio Tinto tarafından yapılan açıklamada 158,20 karatlık taşın değerlendirme, kesim ve satış süreçlerinin planlandığı belirtildi. Henüz resmi değer biçilmeyen elmasın kesim işlemi sırasında orijinal ağırlığının yaklaşık yarısını kaybedebileceği öngörülüyor. Taşın hangi alıcıya satılacağı veya nerede sergileneceği konusunda henüz bir bilgi paylaşılmadı.