Dünyada 1 milyardan fazla kişi obez: Türkiye kaçıncı sırada?

Geniş çaplı bir araştırmaya göre dünyada 1 milyardan fazla insan obeziteyle yaşıyor, çocuklarda ise obezite dört kat arttı.

Popüler 1 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Kadınlarda obeziteye daha fazla rastlanıyor

Prestiji tıp dergisi Lancet’te yayınlanan ve 1990-2022 yılları arasında, 190 ülkeden 220 milyon kişinin boy ve kilo verilerini analiz eden araştırma obeziteyle ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya koydu.

Buna göre dünyada 1 milyardan fazla insan obez kategorisinde. Araştırmanın kapsadığı yıllarda yetişkinlerde obezitenin iki kat, çocuklarda ise dört kat arttığı görüldü. Yine aynı zaman aralığında kadınlarda obezitenin yüzde 8,8’den yüzde 18,5’e, erkeklerde yüzde 4,8’den yüzde 14’e yükseldi. 2022’de dünyada 880 milyon yetişkin, 159 milyon çocuk obeziteyle yaşadığı belirtildi.

Ada ülkeleri Tonga ve Amerikan Samoası, kadınlarda obezite oranının en yüksek olduğu yerler. Amerikan Samoası ve diğer bir ada ülkesi  Nauru ise erkeklerde obezite oranın en yüksek olduğu  yerler olarak öne çıkıyor.

BBC’ye konuşan Imperial College London’dan kıdemli araştırmacı Prof. Majid Ezzati, “Bu ada ülkelerinin çoğunda sorun sağlıklı gıda yerine sağlıksız gıdanın bulunması” diyerek daha sağlıklı gıdaların maliyetli olmasına ve erişilebilirlik sorununa dikkat çekti.

Türkiye kaçıncı sırada

200 ülke arasında obezitede Türkiye’de kadınlarda 42, erkeklerde 60’ıncı sırada yer aldı.

Vücut kitle indeksi (VKİ) 30’un üzerinde olanlar obez kabul ediliyor. VKİ kişinin ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde ediliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.