Erkek-kadın inatlaşmasının sonu: Picasso’ların kadınlar tuvaletinin duvarına asılmasının öyküsü

Avustralya'da bir müzenin bir salonuna sadece kadınlar girebiliyordu. Bir erkek buna itiraz etti, mahkeme onu haklı bulunca müzenin küratörü o salondaki bazı değerli eserleri kadınlar tuvaletine taşıdı, yani onları yine sadece kadınlar görebiliyor.

Popüler 25 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Aylardır süren olayın sonucu yine sadece kadınların girebildiği bir alanda mini bir sergiye dönüştü.

Kadınların yüzyıllar boyunca yaşadığı ayrımcılığa ve ikinci sınıf görülmesine dikkat çekmenin, bunu tartışma konusu haline getirmenin en iyi yolu nedir?

Dünyanın öbür ucunda, Avustralya’daki bir müzenin küratörlerinden, sanatçı Kirsha Kaechele’ye göre, bunu yapmanın en iyi yolu, müzenin en değerli eserlerini bir araya getiren bir salonu sadece kadınların ziyaret etmesine izin vermek, o salona erkek sinek bile sokmamaktı. Kirsha Kaechele’ye göre böylece o salon, sadece müzenin en önemli eserlerinin sergilendiği bir alan olmakla kalmayacak, kendi başına da bir çeşit sanat eseri, bir siyasi çıkış olacaktı.

Avustralya’nın Tazmanya eyaletindeki Museum of Old and New Art (Mona) isimli müzede yer alan Ladies Lounge (Kadınlar Salonu) alanı yalnızca kadın ziyaretçilere açıktı. Müze bu uygulamasıyla kadın düşmanlığına dikkat çekmeyi amaçlıyordu. Pablo Picasso’dan Sidney Nolan’a birçok önemli sanatçının eserlerinin sergilendiği alanı 2020’den beri yalnızca kadınlar gezebiliyordu.

Ta ki bir erkek ziyaretçi soluğu mahkemede alıp müze aleyhinde cinsiyet ayrımcılığı davası açana kadar. Hakim davacıyı haklı bulmuştu.

Müze alınan karara “kadınların geçmişteki ve hala süregelen sosyal dezavantajına çok sığ bir bakış açısı” olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti. Salonu tasarlayan sanatçı Kirsha Kaechele erkeklerin girmesine izin verilmemesinin aslında sanatın bir parçası olduğunu vurgulamıştı. Erkeklere kadınların tarih boyunca yaşadığı ayrımcılık ve dışlanmayı tattırmak istediğini anlatmıştı. Sergi alanını yönetmeliklere uygun hale getirerek karara meydan okuyacağına söylemişti Kaechele. Dediğini de yaptı.

Müzenin Kadınlar Salonu’nda sergilenen Pablo Picasso imzalı iki tablo ve bir çizim şimdi kadınlar tuvaletinin duvarlarını süslüyor. Bu tuvaleti kullanan kadınlar ihtiyaçlarını giderirken kübizmin tadını çıkarabiliyor.

Kaechele mahkeme kararından bu yana kapalı olan Kadınlar Salonu’nun ise yeniden açılmadan önce ‘gerekli muafiyetleri karşılamak amacıyla bir dizi reformdan’ geçtiğini söyledi.

Ayrıca müzede daha önce üniseks tuvaletlerin olduğunu ancak Kadınlar Salonu kararından sonra bütün bu Picasso’ları ne yapacağını bilemeyip bazı düzenlemeler yapmaya karar verdiğini anlattı.

Giremediği bir tanecik sergi alanı olmasına katlanamayan erkeğin inadıyla başlayan, inandıkları uğruna savaşmaktan geri durmayan ve bu inadı görüp artıran bir kadının kararlılığı sayesinde belki de dünyanın en güzel tuvaleti şu an Avustralya’da…

Müze sergi alanı 'erkekler giremesin' diye kadınlar tuvaleti olacakMüze sergi alanı ‘erkekler giremesin’ diye kadınlar tuvaleti olacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler