Müze sergi alanı ‘erkekler giremesin’ diye kadınlar tuvaleti olacak

Avustralya'da bir müze sadece kadınların girebildiği sergi alanı için açılan davada "erkekler de girebilmeli" kararı çıktı. Müze de buna karşı önlem alıyor: Sergi alanının kadınlar tuvaletine dönüştürülmesi planlanıyor.

Popüler 9 Mayıs 2024
2020'de açılan sergi alanına yalnızca kadınlar girebiliyor.

Avustralya’nın Tazmanya eyaletindeki Museum of Old and New Art (Mona)  isimli müzede yer alan Ladies Lounge (Kadınlar Salonu) alanı yalnızca kadın ziyaretçilere açıktı. Müze bu uygulamasıyla kadın düşmanlığına dikkat çekmeyi amaçlıyordu. Pablo Picasso’dan Sidney Nolan’a birçok önemli sanatçının eserlerinin sergilendiği alan 2020’den beri açıktı. 1965’e kadar kadınları büyük ölçüde dışlayan Avustralya pub’ı konseptindeki Kadınlar Salonu bölümü kadınlara şampanya ve beş yıldızlı hizmet sunuyor, erkek ziyaretçilere geçmişteki uygulamanın tam tersini yaşatıp onları kapıdan almıyordu.

“Ürettiği ilaçtan tattırılan ve bundan hiç hoşlanmayan” bir erkek ziyaretçi soluğu mahkemede almış, müze aleyhinde cinsiyet ayrımcılığı davası açmıştı. Hakim de davacıyı haklı buldu.

Müze alınan karara “kadınların geçmişteki ve hala süregelen sosyal dezavantajına çok sığ bir bakış açısı” olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Salonu tasarlayan sanatçı Kirsha Kaechele de sergi alanını yönetmeliklere uygun hale getirerek karara meydan okuyacağına söyledi. BBC’nin aktardığına göre mahkemenin nisan ayında çıkan “erkekler de girebilir” kararından bu yana sergi alanı kapalı.

Kaechele’nin planı Kadınlar Salonu sergi alanını kadınlar tuvaleti veya kiliseye dönüştürmek. Böylece yasal istisnalar sayesinde bu alanı yalnızca kadınlara özel tutmaya devam edebilecek. “Dünyadaki en güzel tuvalet olacak ve erkeklerin görmesine izin verilmeyecek” dedi Kaechele. Kilise olması durumundaysa erkekler yalnızca pazar günleri giriş yapabilecek.

Mahkemeden karar: Kadınlara özel sergiye erkekler de girebilecekMahkemeden karar: Kadınlara özel sergiye erkekler de girebilecek

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.