Eyfel Kulesi ziyarete kapatıldı

Fransa'nın en önemli simge yapılarından tarihi Eyfel Kulesi işçilerin greve gitmesi nedeniyle ziyarete kapatıldı.

Popüler 21 Şubat 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Fransa’da Eyfel Kulesi çalışanlarının grevi iki gündür sürüyor. Grev anıtın mali açıdan yönetilme biçimini protesto etmek amacıyla bu hafta başında başlatılmıştı. Kulenin işletmecisi SETE internet sitesinde “anıt ziyaretlerinin kesintiye uğrayacağını” duyurdu.

Şirket bilet sahiplerine gelmeden önce web sitesini kontrol etmelerini ya da ziyaretlerini ertelemelerini tavsiye etti. E-bilet sahiplerinden daha fazla bilgi için e-postalarını kontrol etmeleri istendi.

Bu Eyfel Kulesi’nde iki ay içinde aynı nedenle yapılan ikinci grev.

Sendikalar işletmeci SETE’yi gelecekteki ziyaretçi sayısının şişirilmiş tahmine dayandığı ve inşaat maliyetini düşük tahmin ettiğini söyledikleri iş modeli nedeniyle uzun süredir zaten eleştiriyordu.

Paris’in en ünlü simgesi yaklaşık dörtte üçü yabancı olmak üzere yılda yedi milyona yakın ziyaretçi çekiyor. Kovid salgını sırasında ziyaretçi sayısı kapanma ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle keskin düşüş yaşadı, ancak 2022’de 5.9 milyona yükseldi. Kule geçen yıl 6.3 milyon ziyaretçi çekmişti.

Fransa’nın başkenti 2024 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacağı için bu yaz Paris’e gelen ziyaretçi sayısının artması bekleniyor.

Ülkenin iki büyük sendikası pazartesi günü ortak açıklamayla Paris Belediyesi’ni “anıtın ve onu işleten şirketin ayakta kalmasını sağlamak için mali taleplerinde makul olmaya” çağırdı. Paris Belediyesi hisselerinin yüzde 99’una sahip olduğu SETE firmasının en büyük hissedarı.

‘Belediye pazarlığı reddetti’

Genel Emek Konfederasyonu’nun (CGT) temsilcisi Alexandre Leborgne belediyenin “şimdilik pazarlık yapmayı reddettiğini” açıkladı. Leborgne işçi meclisinin CGT ve İşçi Gücü (FO) sendikalarının çağrı yaptığı grevin uzatılmasını onaylayacağını söyledi.

CGT’nin bir başka temsilcisi Stephane Dieu da kulenin bilet satışlarından elde ettikleri geliri anıtın yenileme çalışmalarını, işletme maliyetlerini ve Paris Belediyesine kâr payı ödemek için kullandıklarını söyledi. Dieu önceki yıllarda belediyeye yılda sekiz milyon avro kâr payı öderken rakamın yakın zamanda 16 milyon avroya çıktığını ifade etti.

Belediyenin bu kâr payını 50 milyon euro’ya çıkarmak istediğini söyleyen Dieu salgın zamanında anıtın kapalı olması nedeniyle halen 100 milyon euro borç olduğunu vurguladı.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e hapis cezasıEski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’e hapis cezası

Dünyanın en büyük peynir üreticisi Fransa kahvaltıda neden peynir yemiyor?Dünyanın en büyük peynir üreticisi Fransa kahvaltıda neden peynir yemiyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.