‘Game of Thrones’un yaratıcılarından ‘3 Cisim Problemi’: Okuduğumuz hiçbir şeye benzemiyor

"Game of Thrones"un yaratıcılarının yeni dizisi "Üç Cisim Problemi"nde bu kez ejderhalarla değil, uzaylılarla uğraşıyor. Dizinin uyarlandığı çok satan roman içinse dizinin yaratıcıları "Okuduğumuz hiçbir şeye benzemiyor" diyor.

Kültür Sanat 18 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

“Game of Thrones” 59 Emmy ödülü topladığı sekiz sezonun ardından 2019’da sona erdi. Televizyon efsaneleri listesine adını yazdıran dizinin yapımcıları yeni bir diziyle seyirciyle buluşuyor: “3 Cisim Problemi.”

David Benioff ve D.B. Weiss bu kez ejderhalarla değil uzaylılarla seyircisinin karşısına çıkıyor.

Yine “Game of Thrones” gibi kitap uyarlaması olan 3 Cisim Problemi çok satan Çin bilim kurgu romanında uyarlama.2008’de Liu Cixi’nin romanı dünyada dokuz milyona yakın kopya sattı.

Dünyayı istila eden gelişmiş uzaylıların anlatıldığı kitapta iki kilit karakter, bir detektifle bir bilim insanı uzaylıları alt etmeye çalışıyor. Ancak bu dizinin yaratıcılarına yeterli gelmemiş olacak ki televizyon uyarlamasında ekip beş kişi. Dört Oxford’lu bilim insanı ve GoT dizisinden tanıdığımız John Bradley milyarder rolüyle karşımızda.

Sanal gerçeklik oyunuyla dünyayı uzaylılardan kurtarmaya çalışırken ekibe bilimkurgu fantastik türün takipçilerinin Dr. Strange filminden aşina olduğu Benedict Wong ve yine GoT dizisinden Liam Cunningham eşlik ediyor.

Dizinin yaratıcılarından Weiss kitabın karmaşıklığından çok etkilendiklerini anlatıyor: “Okuduğumuz hiçbir şeye ve ekrana taşımayı düşündüğümüz herhangi bir şeye kesinlikle benzemiyor.”

Kitabın hayranlarından biri eski ABD başkanı Barack Obama. Ancak dizide bir görünüp kaybolacağı küçük rol teklifini reddetmiş. Yapımcılara “Bir gün gerçekten bir uzaylı istilası olursa diye kendimi bu kriz için saklamam daha iyi olur” minvalinde esprili bir notla yanıt vermiş.

Peki fantastik türünde böylesi büyük bir başarı elde ettikten sonra Weiss ve Benioff neden bunu arkalarında bırakıp bilim kurguya yöneldi. BBC News’a konuşan yapımcılar devam etmenin zamanı gelmişti diyor özetle.

Weiss “Hayatımızın en harika deneyimiydi” diye tanımlıyor GoT’u, ancak “Yeni meydan okumalar” istediklerini anlatıyor.  Mesele şu ki GoT çıtayı çok yukarı taşıdığı için yeni işlerinden de beklenti büyük.

İkili Liu’nun kitabını uyarlamaya karar verince yanlarına vampir hikayesi dizisi “True Blood”ın yapımcısı Alexander Woo da ekleniyor. Üçlü son 4,5 yıldır bu dizi üstüne çalışıyor yaklaşık 1000 kişilik bir ekiple. Kitap bilimsel problemlerle örülü, bu da televizyona uyarlanmasını zorlaştırıyor.

Ekibin hızlandırılmış fizik derslerini ihtiyacı vardı, bu aşamada da onlar olmasa ne yapardık dedikleri iki uzmandan yardım almışlar: “Bize aptallar için fizik dersi verdiler.”

Weiss’in anlatımına göre Higgs bozonunu keşfeden ekipte yer alan Matthew Kinsey ve Nasa’da görevli uçuş mühendisi Bobak Ferdowsi’den yardım aldılar.

Roman “Remembrance of Earth’s Past” üçlemesinin ilk kitabı. Yaratıcıları GoT kadar büyük başarı yakalayacağını umuyor ve amaçlarının üçüncü sezonu görmek olduğunu söylüyor.

“Üç Cisim Problemi” 21 Mart’ta Netflix’te izleyiciyle buluşacak.

 

Bir bilimkurgu başyapıtı olarak Üç Cisim ProblemiBir bilimkurgu başyapıtı olarak Üç Cisim Problemi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.