Elektrikli aracın bir yayaya çarpma olasılığı iki kat yüksekmiş

Yeni bir araştırma elektrikli ve hibrit araçların benzinli ve dizel araçlara kıyasla yayalara çarpma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi. Sebebi, genç ve tecrübesiz sürücülerin elektrikli araç kullanması ve bu araçların çok sessiz olması.

Bilim Teknoloji 22 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Elektrikli otomobillerin sessizliği yayalar için kaza riskini artırıyor. Fotoğraf: Shutterstock

University of London’dan Dr. Phil J Edwards ve meslektaşları İngiltere’de 2013-2017 yılları arasında yaşanan yol kazalarını inceledi. 32 milyar mil elektrikli araç ve 3 trilyon mil benzinli/dizel araç verilerini analiz eden araştırmacılar elektrikli araçların yayalara çarpma olasılığının benzinli araçlara kıyasla mil başına iki kat, şehirlerde ise üç kat daha yüksek olduğunu tespit etti.

Konuya yer veren The Guardian gazetesine göre bunun nedeni tam olarak bilinmiyor, ancak genç ve deneyimsiz sürücülerin daha çok elektrikli araç kullanması ve araçların sessiz olması başlıca sebepler arasında gösteriliyor.

2017’de ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırladığı bir rapor elektrikli ve hibrit araçların düşük hızda hareket ederken yayalara çarpma riskinin yüzde 50 daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu.

Sesli uyarı sistemi eklendi

Bu nedenle Avrupa’da 2019’dan itibaren satılan yeni hibrit ve elektrikli araçlarda daha yüksek sesli uyarı sistemi bulundurulması zorunlu hale getirildi. Ancak halen bu sistemlere sahip olmayan yüz binlerce elektrikli araç var. Araştırmayı yapan Dr. Phil J Edwards bu ses sistemlerinin tüm elektrikli araçlarda bulundurulmasının yaya güvenliği açısından önemli olduğunu vurguluyor.

Araçların varlığını sesle algılıyoruz

UCL’de ulaşım güvenliği profesörü Nicola Christie benzer görüşte. İnsanların araçların varlığını, hızını ve konumunu ses yardımıyla algıladığını belirtiyor. Elektrikli araçların bu ses sinyallerini vermemesi özellikle görme yetisi zayıf olanlar ve çocuklar için büyük sorun teşkil ediyor. Bu araçların aniden hızlanması ve daha ağır olması da durma mesafelerini uzatarak yayalar için ek bir risk oluşturuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.