İki Amerikalı ‘Birkin çanta satmak için alışveriş şartı’ koşan Hermes’i dava etti

Hermes, ünlü Birkin çantayı herkese satmıyor. Efsaneye göre Hermes'ten bu çantayı almayı 'hak etmelisiniz' yani daha önce Hermes'ten pek çok başka şey almalısınız. Bunu duyan iki Amerikalı Hermes'e davayı açtı. Bakalım ne olacak?

Popüler 21 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Bazı şeyleri satın almak için limitsiz bir kredi kartı bile yetmeyebilir. Mesela lüks Fransız Hermes markasının Birkin model çantası için adınızı uzun bir bekleme listesine yazdırmanız gerekebilir. Araya hatırlı birini sokup listede biraz yukarı çıkmak da mümkün elbette.

Bunları lüks markalarının ürünlerin değerini yükseltmek için geliştirdikleri algı oyunlarından sayalım. Çok ciddiye almazsanız eğlenceli bile olabilir.

Sex and the City dizisinde Samantha karakteri Birkin çanta alırken satıcı şöyle diyor: Bu bir çanta değil, bu bir Birkin”

Yalnızca adını değil varlığını da Fransız şarkıcı, oyuncu ve stil ikonu Jane Birkin‘e borçlu olan efsane Birkin model çanta bugünlerde yüksek fiyatlarıyla değil ilginç bir davayla gündemde.

Birkin çanta kime satılır

SCMP’nin haberine göre Tina Cavalleri adlı müşteri 2022’de bir Birkin çanta satın almak istediğinde cevap olarak ‘Çantaların öncelikli olarak markayı düzenli alışveriş ederek destekleyen müşterilerilere satıldığını’ öğrenir. Aslında kendi ifadesiyle o da ‘Hermes ürünlerine binlerce dolar harcamıştır, yine de giyim, eşarp gibi başka kategorilerden ürün almayan zorlanır.’

Mark Glinoga adlı bir başka müşteriye ise ‘Birkin çanta satın almak için birden fazla girişimde bulundu ancak her seferinde kendisine başka ürün ve aksesuarlar satın alması gerektiği’ söylenir.

Tina Cavalleri ve Mark Glinoga’nın dün San Francisco’da açtığı toplu dava bu uygulamanın ‘Bir ürünün satın alınmasını başka ürünlerin alınmasına bağlayan şartın pazar gücünü kötüye kullanmak anlamına geldiğini’ ve ‘ABD antitröst düzenlemelerini ihlal ettiğini’ iddia ediyor.

Marka neden müşteri ‘seçiyor’

Tina Cavalleri ve Mark Glinoga’nın alışveriş deneyimi henüz iddia düzeyinde, en azından Hermes konuyla ilgili bir açıklama yapmış değil. Yine de çanta bloglarında ve sosyal medyada durumun bu olduğu uzun süredir yazılıyor.

Bir sebep çanta satışlarından komisyon almayan mağaza çalışanlarının müşterileri başka ürünler almaya teşvik ederek o alışverişten bir pay almaları. ‘Birkin’ ve adını bir başka stil ikonu Grace Kelly’den alan ‘Kelly’ çantalara zaten fazlasıyla talep var. Ayrıca çantalar mağazada sergilenmiyor. Satıcı sizin bir Birkin veya Kelly çanta almayı ‘hak ettiğinizi’ düşünürse sizi mağaza içinde özel bir odaya davet ediyor, burada şampanyalar sunuluyor. Ama hala bir sorun var: Mağazanın gedikli bir müşteri değilseniz, almak istediğiniz çantanın rengini seçemiyorsunuz, ne çıkarsa bahtınıza.

İkinci sebep markanın çantaların gerçekten markayı seven gerçek kullanıcılarda olmasını istemesi. Nitekim CEO Axel Dumas ‘Mağazaların alıcıları incelemeye ve çantaları yalnızca “gerçek” müşterilere satmaya teşvik edildiğini, çünkü şirketin ürünlerin yeniden satış faaliyetlerindeki patlamayı engellemeye çalıştığını’ söylüyor.

Hermès bu tür uygulamalarla gündeme gelen tek firma değil. Saat üreticisi Rolex’in bayileri, müşterilerin Rolex ürünlerini satın almalarına izin verilmeden önce kardeş marka Tudor’dan alışveriş etmeyi zorunlu kılmakla suçlanıyor.

Birkin Bag: En büyük çanta hikayesi

Jane Birkin 1983’te bir uçak yolculuğu sırasında Hermes’in CEO’suna istediği gibi çanta bulamadığı için sepet kullandığını (solda) söyleyince ‘Birkin Bag’ (sağda) doğdu

👜 60’lı yılların stil ikonlarından Jane Birkin çanta olarak hasır sepetler kullanıyordu. 1983’te Paris – Londra uçuşunda yanına Hermès’in CEO’su Jean-Louis Dumas oturdu. Birkin istediği gibi bir çanta bulamadığı için sepet kullandığını söyleyince Birkin Çanta fikri doğdu.

👜 Birkin çantanın enini cm cinsinden ifade eden 25, 30, 35, 40 olmak üzere dört boyu var. Fiyatlar materyale, üzerine eklenen aksesuarlar ve mücevherlere göre 10 bin dolardan başlıyor.

👜  Dünyanın en pahalı Birkin’i Himalaya Birkin hem pırlantalı hem de pırlantasız olarak sunuluyor. Pırlantalı Himalaya, şimdiye kadar açık artırmada satılan en pahalı el çantası olmasıyla ünlü. Sotheby’s 2022 yılında Elmas Himalaya Birkin 30’u 450 bin doların üzerinde bir fiyata sattı.

Himalaya Birkin

👜 Feminizm ve hayvan hakları aktivisti olan Jane Birkin 2015’te Hermes’e bir mektup yazarak hayvanlara eziyet edilerek elde edilen timsah derisi gibi materyaller yüzünden adının çantadan çıkarılmasını istedi. Hermes ise sanatçının gönlünü almayı başardığını söyledi.

👜 Hermes Jane Birkin’e çeşitli tarihlerde toplam beş çanta hediye etti. Birkin bunların hepsini hayır kurumlarına bağış toplamak üzere sattı. Bunlardan biri de 21 yaşında ölen şair yeğeni Anno Birkin’in anısına kurulan Anno’s Africa adlı hayır kurumu için 2014’te ebay’de sattığı çantaydı. Bu çanta son olarak 2021’de Londra’daki müzayede evinde 119 bin sterlin’e (yaklaşık 5 milyon lira) satıldı.

👜 Jane Birkin 1946’da Londra’da doğdu. Büyük aşkı Fransız şarkıcı Serge Gainsbourg’le tanıştıktan sonra Paris’e yerleşti. Çiftin iki kızı oldu. En büyük moda ikonlarından biri olan olan Jane Birkin son yıllarda ağırlık yaptığı gerekçesiyle çanta kullanmayı bırakmış “Erkekler gibi her şeyi ceplerime dolduruyorum, böylece ellerim boş kalıyor” demişti.

Jane Birkin ve 21 yaşında ölen yeğeni adına kurulan hayır derneği için ebay’de sattığı Birkin çanta (sağda)

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.