Vandallar İtalya’yı sevdi: Bu kez hedefte İtalya’nın tarihi çarşısı vardı
İklim değişikliği iki ülkenin sınırlarını yeniden çizdirdi. Alplerde eriyen buzullar nedeniyle İsviçre ve İtalya sınırlarının bir kısmı değişti.
Dünyanın iklim değişikliğine bağlı yaşadığı duruma iklim krizi denmesinin nedeni sadece hava olaylarını etkilemekle kalmaması. Söz konusu etkilerinden son olarak nasibini alan İtalya ve İsviçre oldu. İtalya ve İsviçre sınırının büyük bölümü buzul sırtları veya sürekli kar yağışlı bölgelerle belirleniyor, ancak eriyen buzullar bu doğal sınırların kaymasına neden oldu ve her iki ülke sınır düzenleme arayışına girdi.
Etkilenen bölgeler Avrupa’nın en yüksek dağlarından Matterhorn’un eteklerinin aşağısında kalıyor. Bu bölge ünlü Zermatt dahil birçok popüler kayak merkezine de yakın.
İsviçre sınır değişikliğine dair anlaşmayı onaylarken İtalya cephesinden henüz karar çıkmadı. Taslak anlaşma iki ülkenin ortaklaşa kurduğu komisyon tarafından geçen mayısta hazırlanmıştı. İsviçre yeniden çizilen sınırların her iki tarafında ekonomik çıkarları gözetilerek belirlendiğini ifade etti.
Geçen eylülde yayınlanan istatistiklere göre İsviçre 2023’te buzullarının yüzde 4’ünü kaybetti. Bir önceki yıl yüzde 6’lık rekor miktarda kaybın ardından buzullardaki en büyük ikinci düşüş olarak kayıtlara geçti.
Swiss Glacier Monitoring Network (İsviçre Buzul İzleme Ağı) tarafında yıllık olarak yayınlanan rapor buzullardaki kaybı sıcak geçen yaz mevsimleri ve düşen kar yağışı miktarına bağlıyor. Araştırmacılar hava şartlarının sürmesi durumunda durumun giderek kötüleşeceği konusunda uyarıyor.
Yeni sınırlara dair anlaşma her iki ülkenin de imzalamasıyla uygulamaya alınacak.