İklim kriziyle spermler de tehlikede: Aşırı sıcaklar düşük sayı riskini iki kat artırıyor

Dünyamız ısınmaya devam ederken erkeklerin spermleri de tehlikede. Yeni bir araştırma aşırı sıcaklara maruz kalan erkeklerde sperm sayısının ve konsantrasyonunun düştüğünü ortaya koydu.

Bilim Teknoloji 7 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Ardı ardına gelen sıcaklık rekorları yazın çok sıcak geçeceğinin habercisi. Şimdi yaşadığımız çağın en önemli sorunlarından iklim krizi başka pek çok şeyle birlikte erkeklerin spermlerini de tehdit ediyor.

Sperm sayısının yaşla birlikte azaldığı uzun süredir biliniyordu. Singapur’da yapılan ve henüz bir tıp dergisinde yayınlanmayan araştırmaya göreyse aşırı sıcaklara maruz kalmak sperm sayısını ve konsantrasyonunu düşürüyor. Üstelik en çok etkilenen de genç erkekler.

Araştırma için 818 erkeğin sperm numuneleri incelendi. Numune vermeden önceki üç ay içinde 30 dereceyi aşan sıcaklığa maruz kalan erkeklerde sperm sayısının düşük olma riskinin yüzde 46 daha fazla olduğu görüldü. Düşük konsantrasyonda sperm  riskinin ise yüzde 40 arttığı bulgusu elde edildi.

Araştırma ekibinden Yong Loo Lin Tıp Fakültesi’nde görevli Dr. Samuel Gunther bulguları Telegraph gazetesine değerlendirdi: “Bulgularımız sıcaklıktan en çok 25-35 yaş arası yani üreme dönemlerinin zirvesinde olan erkeklerin etkilendiğini gösterdi. Dolayısıyla sırf genç bir erkek olduğunuz için bu etkilere karşı yenilmez olduğunuzu ya da savunmasız olmadığınızı sanmayın. Zamanla iklim değişikliğiyle hava da daha sıcak oluyor. Aile planlaması konusunda bu da aklımızın bir köşesinde durması gereken bir konu.”

Erkekler spermini nasıl koruyabilir?

Böyle bir araştırmanın ilk kez sıcaklıkların yıl boyu yüksek kaldığı ve dalgalanmaların görece az olduğu tropikal iklim koşullarında yapılmış olduğuna dikkat çeken Dr. Gunther hava sıcaklıklarında çok fazla dalgalanma olmadan sperm sağlığının zarar görebileceğini belirtti.

Peki bu durumda baba olmak isteyen erkekler ne yapmalı? Cevap yine araştırmayı yapan uzmanlardan geliyor: Bir ila üç ay içinde baba olmak istiyorsanız aşırı sıcaklarda dışarı çıkmayın, serin kalın.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.