‘İklim yaşlıları’nın İsviçre’ye karşı zaferi: AİHM’den insan hakları ihlali kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi iklim değişikliği konusunda ilk kez bir ülke aleyhinde karar verdi: İsviçre yaşlıları iklim krizinin etkilerinden korumak için yeterince çaba göstermiyor.

Çevre 9 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Greenpeace

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İsviçre’nin iklim değişikliğiyle mücadelede yeterli çabayı göstermediğine karar kıldı. Yerel basında ve BBC’de yer alan haberlere göre Strasbourg’daki mahkeme İsviçre hükümetinin iklim değişikliğiyle mücadele çabalarının yetersiz olduğunu ve bunun kendilerini sıcak hava dalgalarında ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını savunan bir grup yaşlı İsviçreli kadın lehine karar verdi.

AİHM İsviçre’nin sera gazı azaltım hedeflerini tutturamamasının insan hakları ihlaline yol açtığına ve hükümetin iklim değişikliğiyle mücadelede yeterli çabayı göstermediğine hükmetti.

Bu mahkemenin iklim değişikliği konusunda verdiği ilk karar. Öte yandan AİHM iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle açılan bir şikayet davasında ilk kez bir ülke aleyhinde karar aldı.

Bağlayıcı olan kararın diğer Avrupa ülkeleri için de emsal teşkil edebileceği belirtiliyor.

Davayı açan İsviçreli Climate Seniors isimli sivil toplum kuruluşu üyesi yaşlı kadınlar ülkeyi etkileyen sıcak hava dalgaları sırasında evlerinden çıkamadıklarını, buna bağlı sağlık sorunları yaşadıklarını savunuyordu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.