Bölgesel savaş endişesi sürerken suikastta yeni detay
İran'da estetik ameliyatlar gençler arasında yaygınlaşıyor, toplum tarafından eskiye oranla daha normal karşılanıyor hatta statü sembolü olarak görülüyor.
İran’da estetik ameliyat yaptıran kadınların sayısı artıyor. Anadolu Ajansı’ndan Haydar Şahin’in haberine göre “Estetik kaygı”, “Batılı ünlülere benzeme arzusu”, “Kendini iyi hissetme ihtiyacı” ve “Ülkedeki zorunluluklardan uzaklaşarak farklı konulara yönelme isteği” bu artışın başlıca sebepleri arasında gösteriliyor. Estetik operasyonları eleştirenler de var. Onlara göre bu müdaheleler kadınların karakteristik yüzlerini bozuyor.
İran sosyal medyada “burun estetiğinin başkenti” olarak nitelendiriliyor. Bu bile estetik ameliyatların ne kadar çoğaldığının bir göstergesi. Estetik ameliyatların ne kadar yaygın olduğunu görmek için sokaklarda biraz dolaşıp etrafa bakmak yeterli. Yuvarlak ince yanaklar, dolgun dudaklar, küçültülmüş burunlar, burunlarda bulunan bandajlar hemen dikkatleri çekiyor.Son zamanlarda gençler arasında da yaygınlaşan estetik ameliyatlar orta ve üst yaş grupları arasında normal karşılanıyor hatta bir statü göstergesi sayılabiliyor. Her yaştan kadının estetiğe duyduğu ilgi genç erkekler arasında da yaygın.
En çok yapılan burun estetiği, onu dudak, yüz gerdirme, meme, kalça ve göbek ameliyatları izliyor.
25 yaşındaki Fatma Defteri ameliyat masasına yatmadan önce AA muhabirine arkadaşlarının bir kısmının estetik kaygılarla bir kısmının da sağlık gerekçeleriyle burun ameliyatı olduğunu söyledi. Her iki durumda da alınan iyi sonuçlar onu cesaretlendirmiş ve sonunda kendini daha iyi hissetmek için bu ameliyata karar vermiş.
Fatma Defteri, ailesini ikna etmek için iki yıl araştırma yaparak doğru doktoru bulmuş. Şimdiki yüzünden ve burnundan bir şikayeti olmasa da biraz daha güzel olmak istediği için ameliyat oluyor.
İran’da estetiğe ilginin tarihsel bir geçmişi var, yine de isminin açıklanmasını istemeyen bir psikolog yükselen estetik ameliyat trendini “Ülkedeki siyasi durumla” ilişkilendiriyor. Ona göre ülkedeki bazı zorunluluklar insanları farklı arayışlara yönlendiriyor, sisteme müdahale edemeyenler, bedenlerine yönelerek değişiklikler yaparak psikolojik rahatlama yaşıyor.
Estetik ameliyatların değişmek için yapıldığını ifade eden Operatör Doktor Emir Deryani ise psikolojik nedenlerle ameliyat olanların sayının az olduğu görüşünde. 10 yıllık plastik cerrah, en çok burun, meme, karın ve kalça ameliyatları yapıldığını, hastaların daha çok 20 ile 40 yaş arasındaki kişilerden oluştuğunu söylüyor.
Batı’nın güzellik anlayışı da estetik ameliyatların bir başka sebebi. Dünya yıldızlarına benzeme ve daha görünür olma arzusu ameliyat tercihinin bir başka sebebi olarak görülüyor.
1906-1925 yılları arasında hüküm süren Kaçarlar döneminin birleşik kalın kaşlı, renkli dudaklı, yüzdeki ben andıran dövmeli güzel kadın tiplemesinin yerini son dönemde ince Batılı yüz hatları aldı.
30 yıldır plastik cerrahlık yapan Cevad Emirizad bütün insanların güzelliği sevdiğini, ekonomik durumu elverenlerin estetik operasyonlardan faydalandığını söylerken eskiden bu kadar yaygın olmadığını da ekliyor: “Bu ameliyatların ne kadar gerekli olduğu ayrı bir konu. İran burun estetiğinde dünyada dördüncü sırada. İnsanlar yabancı ünlülerin etkisinde kalıyor. Onlara benzemek istiyor.”
Estetik ameliyatların neden bu kadar çoğaldığı sorusunun sosyoloji ve psikolojinin alanı olduğunu belirten cerrah, gelenlere ameliyata ihtiyacı olmadığını söylediğinde gidip bir başka yerde ameliyat olduklarını anlatıyor.
İran’da yeni dolgu yapılmış şiş dudaklarla yahut estetik ameliyattan sonra burna takılan bantlarla gezmek bir statünün de ilan edilmesi olarak görülüyor. Görüşmelerden anlaşılıyor ki yeni işe başlayan genç kadınların en büyük hayali para biriktirerek estetik ameliyat olmak.
Konunun bir de sağlık güvenliği boyutu var. Estetik ameliyatlara yoğun ilginin bir sonucu olarak başkent Tahran’daki güzellik merkezlerinin ve estetik cerrahi kliniklerinin sayısı artmış. Talebin artması girişimcileri bu alana yöneltiyor. Ancak İran’da ameliyatlar izne bağlı. Plastik cerrahlar izinli merkezlerin ameliyathanelerini kullanarak izin sorununu aşıyor. Bu da ameliyatlardaki komplikasyon riskini artırıyor.
İran Plastik ve Estetik Cerrahlar Derneği (ISPAS) Başkanı Babek Nikumeram, eylül ayında düzenlediği basın toplantısında, “orijinal İran yüzü”nün kozmetik uygulamalar nedeniyle “yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu” dile getirdi.
Durumu “kozmetik ameliyatlar tsunamisi” olarak değerlendiren Nikumeram, kontrol altına alınmaması durumunda, “sosyal hasarlara sebep olmanın yanı sıra tedavi alanına da zarar vererek ülkenin sağlık sektörü için ayrılan kaynakların tükenmesine” neden olacağını söyledi.
Konuya ilişkin AA muhabirine konuşan Operatör Doktor Hasan Hudaperest ise “orijinal İran yüzü” diye bir şey olmadığını İranlıların, Irak, Türkiye, İtalya’daki insanlarla benzerlikler gösterdiğini ifade etti. Ayrıca estetik müdahelenin genetiği etkilemeyeceği söyledi.
Operatör Doktor Ali Musevi’ye göre ülkede yapılan operasyonlardaki başarı Arap ülkeleri ile Azerbaycan ve Ermenistan’dan insanların da ameliyat için İran’ı tercih etmelerine sebep oluyor: “Genelde aynı tür şekiller isteniyor ama estetik ameliyatlar paket programlar değildir. Her yüzün ya da her bedenin kendine göre ihtiyaç ve imkanları oluyor. Her ameliyat kişiye göre değerlendirilip yapılıyor.”
AA son olarak estetik ameliyatların çoğalmasının ülke yönetiminin de gündeminde yer aldığına değiniyor. Sağlık turizmine yaptığı katkılar nedeniyle bir yandan gelişmesine destek verilen estetik sektörü İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi’yi güvenlikle ilgili harekete geçirmiş. Bakan estetik ameliyatlarla yüzde değişiklik yapılması durumunda kimlik kartları gibi resmi evrakların mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirtiyor.