İtalya’da medya etiği tartışması: Annesini öldürdüğünü televizyonda itiraf etti

İtalya'da bir televizyon programı üstünden başlayan medya etiği tartışması "Türkiye'de gündüz kuşağı programlarını görseler acaba ne düşünürlerdi" sorusunu akla getirdi.

Popüler 25 Eylül 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Lorenzo Carbone evinin önünde röportaj verirken...

Annesini öldürdüğünü itiraf eden birinin röportajını yayınlayan bir İtalyan kanalı ülkede medya etiği tartışması başlattı. Türkiye’deki gündüz kuşağı programları için ‘sıradan’ olan yayın tepkilere neden oldu.

Guardian’ın aktardığına göre 50 yaşındaki Lorenzo Carbone, Spezzano di Fiorano kasabasındaki evinin önünde annesini öldürdüğünü Pomeriggio5 isimli programın muhabirine itiraf etti.

Muhabir Fabio Giuffrida ve çekim ekibi kızının evinde cansız bedenini bulduğu Loretta Levrini’nin haberini yapmak için pazar günü evin önündeydi. O esnada tesadüfen oğlu Carbone eve geldi.

Polis pazar gününden bu yana olaydan sonra yakında bir kasabaya gittiği öğrenilen Carbone’ye ulaşmaya çalışıyordu. Muhabirin yaklaşması üzerine konuşmaya başlayan ve gergin olduğu görülen Carbone “Aradığınız benim” dedi. Annesinin demans olduğunu ve artık bu durumunu kaldıramadığını söyledi: “Annemi boğdum, neden yaptığımı bilmiyorum. Arada beni kızdırırdı çünkü sürekli aynı şeyleri söylerdi.” Ardından aynı şeyleri tekrarlayıp durdu.

Muhabir  Carbone’ye “Polisi aradın mı, yoksa bizim aramamızı mı tercih edersin” diye sordu. İkincisini tercih ettiğini söylemesi üzerine muhabir polisi aradı.  Olaydan birkaç dakika sonra Carbone’nin cinayet şüphesiyle gözaltına alınma görüntüleri ve röportaj Myrta Merlino’nun sunucusu olduğu programda yayınlandı.

Merlino röportajı yayınlama kararı nedeniyle eleştirilerin hedefinde. Bir başka İtalyan kanalı TG La7’nin direktör yardımcısı Gaia Tortora “Bugün Pomeriggio5’de yaşananlar çok ciddi olaylar. Bu bizim işimiz değil. Etik kuralları yerle bir etmektir bu. Dibi gördük” yorumunu yaptı.

Il Foglio gazetesinden Ermes Antonucci şüphelinin o anki akli durumuna dikkat çekerek “Sadece polisi aramak ve adamın görüntülerini yayınlamadan yalnızca olanları aktarmak yetmez miydi? Medya sirkinde gerçekten seviye çok düştü” dedi.

Merlino ise yayınlama kararını gazeteci olarak aldığını ve yine olsa aynı şeyi yapacağını söyleyerek kendini savundu. Muhabirin kendisini aradığını ve yayınlayıp yayınlamama kararı vermek için çok az vakti olduğunu anlatan program sunucusu “Yalnızca bir şeyi önemsedim o da soruşturmaya zarar vermemesiydi. Adam zaten aranıyordu. Polise haber verildi ve yayınlamak için izin de alındı” dedi.

Yayın günü İtalya’da gündem yaratan bir başka kadın cinayetiyle ilgili de duruşma günüydü. 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Giulia Cecchettin geçen kasımda eski sevgilisi tarafından öldürülmüştü. Resmi istatistiklere göre İtalya’da her üç günde bir kadın öldürülüyor.

Canlı yayında kaos: 'Annemin sevgilisi babamı boğarak öldürdü, uyku ilacını ben koydum'Canlı yayında kaos: ‘Annemin sevgilisi babamı boğarak öldürdü, uyku ilacını ben koydum’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.