Bir türlü istifa edemeyen Japon işçiler çareyi ‘istifa acenteleri’nde buldu
Japonya'nın en ikonik görüntülerinden Fuji dağını arkasına alıp fotoğraf çektirmek isteyen turistler yerel halkı öyle bezdirdi ki manzara siyah perdeyle kapatıldı.
Japonya’nın Fujikawaguchiko kasabasında ülkenin en uzun dağını arkasına alıp Instagram’da bol like almalı fotoğraflar çekmeye çalışan turistler halkı canından bezdirdi.
3 bin 776 metrelik Fuji dağının karla kaplı zirvesi Japonya deyince ilk akla gelen görüntülerden. Fotoğrafını çekmek isteyen turistler için en uygun nokta da Lawson isimli marketin önü ya da tam karşısındaki kaldırım.
Geçen ay belediye meclisi şikayetler üzerine “üzülerek” önlem almaya karar verdi. Bugün de kararı uygulayarak turistlerin fotoğraf çekme noktası olan kaldırıma 20 metre boyunda siyah perde çekerek manzarayı kapattı.
Fuji tüm görkemiyle perdenin arkasında durmaya devam edecek ancak artık sosyal medyada ekmeğinin peşine düşenlerin malzemesi olamayacak.
Kasaba pandemi sonrası yeniden patlayan turizm hareketinden nasibini aldı; mart ve nisan aylarında ülkeye üçer milyondan fazla turist geldi. Turistlerin şehirleri doldurup taşırması, bazı önlemler alınmasına neden olması Paris’ten Venedik’e birçok popüler tatil destinasyonunda artık görmeye alıştığımız bir durum. Ancak Fujikawaguchiko’nun hikayesi biraz farklı. Bir kere bu kasabaya gelenler yalnızca fotoğraf çekmek için tek bir kaldırıma akın ediyor. Çoğu günübirlikçi olan bu turistler geceyi 100 kilometre uzaklıktaki Tokyo’da geçiriyor. Ne bir müze giriş ücreti, ne konaklama… Kasabaya finansal katkıları olmuyor, aksine zarar veriyorlar. Çöpünü atanlar, sigara içenler, arabasını yolun kenarına çekip trafik sıkışıklığına yol açanlar, poz vermek için yola çıkıp trafiği durduranlar… Yalnızca 10 bin nüfuslu bir kasabaya bütün bunlar fazla geliyor.
Ibishi isimli diş hekimliği kliniği durumdan şikayet eden yerlerden. Fotoğraf çekim noktasının tam yanındaki binadaki klinik çalışanları ve hastalarının turistler tarafından rahatsız edildiğini söylüyor: “Arabalarını çekmelerini istediğimizde bize bağıran hatta yanan sigaralarını üzermize atanlar bile oldu.” Park yerinde ya da evlerin önünde yemek yemek, teraslarına çıkmak gibi polisin dahil olduğu olaylar bile yaşanmış.
BBC’nin olay yerinden aktardığına göre siyah perde en azından ilk gününde amacının tam tersi etki yarattı. Perde kurulurken meraklılar olay yerine doluştu. Turistlerden biri bu önlemin ancak birkaç gün işe yarayacağını, birilerinin perdede delik açacağını düşünüyor. Bir kasabalı ise perdenin azimli turistleri uzaklaştırmaya yetmeyeceği görüşünde. Artık kaldırımdan fotoğraf çekme imkanı olmadığından turistlerin yola çıkıp fotoğraf çekeceğini düşünüyor: “Sorun da tam olarak bu. Turistler kurallara uysa gelmelerinde hiçbir sakınca yok. Karşıdan karşıya geçiyorlar, arabaları umursamıyorlar. Çok tehlikeli. Hem de çöplerini, sigara izmaritlerini atıyorlar.”
Sokakta çok az sayıda çöp bidonunun olduğu ve çöpünüzü eve götürüp atmanızın beklendiği bir ülkede bu özellikle çok kaba bir davranış olarak görülüyor.
Siyah perdenin turistleri durdurmayı başarıp başaramadığını ya da aynı sorunu yeni bir noktaya taşıyıp taşımayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.