Japonya açıklarında tarihi rekor: Tam 8 bin 336 metre derinlikte görüntülendi

Bilim insanları, Kuzey Pasifik Okyanusu'nun derinliklerine yaptıkları bir araştırma sırasında, 8 bin 336 metre derinlikte seyreden bir salyangoz balığı keşfetti. Bu salyangoz balığı, şimdiye kadar en derinde filme alınan balık oldu.

Bilim Teknoloji 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bu salyangoz balığı, 8 bin 336 metre derinlikte kameralara yakalanarak, şimdiye kadar en derinde tespit edilen salyangoz balığı oldu. Fotoğraf: Batı Avustralya Üniversitesi

Bilim insanları, dünyanın en derin balık popülasyonlarına ilişkin 10 yıllık bir çalışmanın parçası olarak Japonya açıklarındaki derin çukurlarda çekim yapıyor. Bu kapsamda Batı Avustralya Üniversitesi ve Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi’nden bilim insanları, deniz araçları tarafından 8 bin 336 metre derinlikte çekilen salyangoz balığının görüntülerini yayımladı. Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Geçen yıl iki ay süren araştırma sırasında yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış üç deniz robotu lander, Japonya’daki Izu, Ogasawara ve Ryukyu çukurlarına bırakıldı. Bu yeni rekor Izu-Ogasawara çukurundaki görüntülerden elde edildi.

Bilim insanları ayrıca 8 bin 22 metre derinlikte iki örnek yakalamayı başardı. Böylelikle bu da en derin avlanma olarak kayıtlara geçti.

8 bin metre derinlikte yakalanan iki salyangoz balığı. Fotoğraf: Batı Avustralya Üniversitesi

Bundan önceki rekor 2008 yılında tespit edilen 7 bin 703 metre derinlikteki salyangoz balığıydı. Ancak bilim insanları o tarihten bu yana daha derin bölgelerden balık örneği toplayamamıştı.

Hayatta kalma dürtüsü en derinlere itiyor

Çoğu salyangoz balığı sığ sularda yaşasa da bazıları şimdiye kadar kaydedilen en derin bölgelerde hayatta kalabildiklerini kanıtladı. En derinlerde gezen salyangoz balıkları aynı zamanda en genç olanlar. Bu da aslında bir hayatta kalma yöntemi. Çünkü büyük yırtıcılara yem olmamak için mümkün olduğunca derinlere inmek zorunda kalıyorlar.

Öte yandan araştırmacılar daha derinlerde yaşayan canlılar hakkında daha fazla bilgi edinmek isteseler de maliyetin ellerini kollarını bağladığını söylüyor. Zira bu deniz araçlarının her bir inişi ve çalıştırılması araştırmacılara 200 bin dolara mal oluyor.

Vanuatu'dan tarihi bir kararı tetikleyecek soru: İklim krizi için harekete geçmeyen ülkeler dava edilebilir mi?Vanuatu’dan tarihi bir kararı tetikleyecek soru: İklim krizi için harekete geçmeyen ülkeler dava edilebilir mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.