Kadın veya erkek doktora gitmek: Ölüm kalım meselesi olabilir

ABD'de yapılan bir araştırma kadın veya erkek doktor tarafından tedavi edilmenin bir ölçüde ölüm kalım meselesi olabileceğini ortaya koydu.

Popüler 24 Nisan 2024
Araştırmaya göre kadın doktorun tedavi ettiği hastaların hayatta kalma olasılığı daha yüksek. Fotoğraf: Shutterstock

Kadın doktor tarafından tedavi edilen hastaların hayatta kalma olasılığının daha yüksek olduğuna dair bir araştırma yayınlandı. ABD’de yapılan araştırmada 2016-2019 yılları arasına ait 775 binin üzerinde sigorta verisi incelendi. Doktor tarafından görülen hastalardan kaçının 30 gün içinde öldüğüne bakıldı. Sonuç: kadın doktor tarafından tedavi edilen kadın hastaların ölüm oranı yüzde 8,15, doktor erkek olduğunda ise bu oran yüzde 8,38’e çıkıyor. Bir başka deyişle tedavi gören her 1000 hastada doktorun kadın olması durumunda fazlada iki hastanın hayatta kalıyor. Araştırmacıların değerlendirmesine göre bu kayda değer bir fark.

Daha az olmakla birlikte erkek hastalarda da fark söz konusu. Kadın doktorların tedavi ettiği erkek hastalarda ölüm oranı yüzde 10,15, erkek doktorlarda bu oran yüzde 10,23.

Hastaneye yeniden başvurma oranları da fark ediyor

California Üniversitesi’nde yapılan araştırmada yeniden hastaneye başvurma oranlarında da aynı fark görüldü.

Dr Yusuke Tsugawa araştırmanın sonuçlarını şöyle değerlendirdi:  “Bulgularımız kadın ve erkek doktorların tıbbı farklı şekilde uyguladıklarına işaret ediyor; bu farkın da hastaların sağlığı üzerinde anlamlı sonuçları var. Kadın doktorların yüksek nitelikte bakım uyguladığını belirtmek gerekiyor. Bu da daha fazla kadın doktor olmasının toplumsal açıdan faydalı olacağı anlamına geliyor.”

Doktorun cinsiyetinin hastanın sağlığı üzerindeki etkilerini arasında ilişkiye dair daha fazla çalışma yapmanın faydalı olacağını belirten araştırmacılar özellikle kadın doktor tarafından tedavi edilen kadın hastaların daha fazla fayda görmesinin nedeninin anlaşılması gerektiğini belirtti.

Erkek doktorlar kadın hastaları hafife alıyor olabilir

Bu etkinin nedeni hakkında kesin bir tespitte bulunamayan araştırmacılar erkek doktorların kadın hastalarının rahatsızlıklarını hafife alıyor olabileceğine işaret ediyor. Daha önce yapılan çalışmalar erkek doktorların kadın hastalarının ağrı eşiği seviyelerini, kardiyovasküler semptomlarını yeterince dikkate almadığını göstermişti.

Annals of Internal Medicine’da yayınlanan araştırma ekibi bu farkın nedeni olabilecek bir başka faktöre daha dikkat çekti: Kadın doktorlar kadın hastalarla daha iyi iletişim kuruyor olabilir.

2040'ta prostat kanseri vakaları ikiye katlanabilir: Saat başı bir erkek tanı alacak2040’ta prostat kanseri vakaları ikiye katlanabilir: Saat başı bir erkek tanı alacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler