2040’ta prostat kanseri vakaları ikiye katlanabilir: Saat başı bir erkek tanı alacak

Bilim Teknoloji 8 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Uzmanlar, 50 yaşını geçen her erkeğe yılda bir kez ürolog kontrolü öneriyor. Ailesinde prostat kanseri olanlar kontrollere 40 yaşında başlamalı.

Prostat kanseri günümüzde başlıca ölüm nedenlerinden biri, 100’den fazla ülkede erkeklerde en sık görülen kanser türü. Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre yaşlanan nüfus ve ortalama yaşam süresinin artmasıyla birlikte önümüzdeki 15 yıl içinde vakalar ve buna bağlı ölümlerde büyük artış bekleniyor.

2040 yılına gelindiğinde yılda 2.9 milyon erkeğe prostat kanseri teşhisi konacağı öngörülüyor. Bu her saat başı bir erkeğe prostat kanseri teşhisi konması anlamına geliyor. Yıllık ölüm oranlarının ise yüzde 85 artacağı tahmin ediliyor. Analizde kullanılan 2020 verilerine göre yılda 1.4 milyon prostat kanseri tanısı konurken hayatını kaybedenlerin sayısı 375 bindi. Bu sayının 2040’ta yılda yaklaşık 700 bine çıkması bekleniyor.

Uzmanlar  ölüm sayılarının düşük ve orta gelirli ülkelerde teşhiş konmamış vakalar ya da eksik veri nedeniyle daha yüksek olabileceğini söylüyor. Saygın tıp dergisi Lancet’te yayınlanan araştırmada uzmanlar prostat kanserindeki başlıca risk faktörlerinin, 50 yaş ve üzerinde olmak, ailede prostat kanseri geçmişi olması gibi, kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek yaşam tarzı alışkanlıklarında değişiklik gibi önlemlerle artışın engellenmesinin mümkün olmadığını ifade ediyor.

Ancak hastalık konusunda daha geniş çaplı farkındalık yaratılması, erken teşhis ve tedavide yaşanacak gelişmelerle hayat kurtarılabileceğinin de altını çiziliyor. Araştırmanın baş yazarı Prof. Nick James “Dünyada orta ve ileriki yaşlarına kadar yaşayan erkek sayısı giderek arttığı için prostat kanseri vakalarında önlenemez bir artış olacak. Bu artışın geldiğini biliyoruz, dolayısıyla şimdiden planlama yaparak harekete geçmeliyiz” dedi. Kanser Araştırma Enstitüsü’nde görevli Prof. James “Gelişmiş erken teşhis ve eğitim programları gibi kanıta dayalı müdahaleler, önümüzdeki yıllarda hayat kurtarmaya ve prostat kanserinden kaynaklanan sağlığın bozulmasını önlemeye yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Belirtilere dikkat

Prostat kanseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak erken teşhis için hayati öneme sahip. Dikkat edilmesi gereken belirtilerse şöyle: Daha sık, genellikle geceleri idrara çıkma ihtiyacı, tuvalete koşma ihtiyacı, işemeye başlamada zorluk, mesanenin tam olarak boşalmadığını hissetmek ve idrarda kan olması. Bu belirtiler her zaman prostat kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Pek çok erkeğin prostatı, iyi huylu prostat büyümesi adı verilen bir durum nedeniyle yaşlandıkça büyür. Prostat kanserinin yayılmış olabileceğine dair belirtiler arasında testis, sırt veya kemik ağrısı, iştah  ve kilo kaybı var.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.