Türkiye turizmde fiyat avantajını kaybetti

Bir zamanların 'her şey dahil' sistemi ile turizmde fiyat avantajı sunarak öne çıkan Türkiye bu avantajını kaybetti. İngiltere’de yapılan araştırmaya göre İtalya ve İspanya gibi tatil bölgelerinde artık Türkiye’den daha ucuz tatil yapılabiliyor.

Ekonomi 1 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Araştırma, 15 ülkede yaklaşık 4,500 tur paketi arasında bu yaz için en uygun fiyatlı tatil paketlerinin karşılaştırılması yoluyla yapıldı.

Türkiye bir zamanlar ‘her şey dahil’ ile dünyanın ucuz tatil cennetleri arasında ilk sırada iken artık bu avantajını kaybettiği görülüyor. İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre düne kadar daha pahalı destinasyonlar olarak bilinen İtalya ve İspanya gibi turizm bölgelerinde artık Türkiye’ye göre daha ucuz tatil yapılabiliyor. Araştırma genellikle pahalı olarak kabul edilen İspanya’nın Costa Brava ve İtalya’nın Amalfi Sahili’nde Bulgaristan ve Türkiye’ye nazaran daha ucuz paket fiyatları bulunabileceğini gösterdi.

Uygun tatil listesinde Türkiye yok

Ürün ve hizmetleri test ederek tüketici tercihlerini destekleme amaçlı bir uygulama olan Which? tarafından yaz tatillerinin maliyeti üzerine yapılan araştırma sürpriz sonuçlar ortaya koydu. Aralarında Telegraph’ın da bulunduğu önde gelen İngiliz gazetelerinde de yer verilen araştırma 15 ülkede yaklaşık 4,500 tur paketi arasında bu yaz için en uygun fiyatlı tatil paketlerinin karşılaştırılması yoluyla yapıldı. Which?’in araştırmasına göre ağustos ayı başında uçuşlar ve transferler dahil bir haftalık konaklama için en ucuz yerin kişi başı ortalama maliyetin 847 Sterlin ile Yunan adası Kalimnos olduğu görüldü. Telegraph gazetesinde yer alan haberde Türkiye ve Portekiz’den hiçbir yerin uygun fiyatlı tatil beldeleri sıralamasında ilk 10’da yer almamasının şaşırtıcı olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Pahalı bölgelerde daha ucuz paket bulunabiliyor

Araştırma genellikle pahalı olarak kabul edilen İspanya’nın Costa Brava ve İtalya’nın Amalfi Sahili’nde Bulgaristan ve Türkiye gibi geleneksel olarak iyi fiyatlı destinasyonlara nazaran daha ucuz paket fiyatları bulunabileceğini gösterdi. Uzmanlar Amalfi Sahili’nin uygun fiyatlı bir tatil algısı yaratmasa da bölgedeki çok çeşitli konaklama ve indirim seçenekleri sayesinde uygun fiyatlı konaklama imkanı bulma şansının yüksek olduğunu, bölgeye çok sayıda uygun fiyatlı uçuşun olduğunu belirtiyor. Amalfi sahil şeridi, UNESCO listesindeki kıyı şeridi boyunca 13 şehir ve kasabaya ev sahipliği yapıyor ve Positano konaklamanın en pahalı yerlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

İlk çeyrekte en yüksek turizm geliri sağlandı

Araştırmaya göre Türkiye artık ucuz destinasyonları arasında yer almasa da turizmde işler yolunda gidiyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Türkiye’nin 2024 yılı ilk çeyrek turizm verilerini açıkladı. Verilere göre 2024 yılı ilk çeyreğinde ziyaretçi sayısı geçen seneye göre yüzde 16,7 artarak 9 milyon 68 bin, turizm geliri ise yüzde 5,4 artarak 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar oldu. Ersoy turizm gelirinin bugüne kadar ilk çeyrekte kaydedilen en yüksek rakam olduğunu belirtti. Türkiye’nin yılsonu için ise 60 milyon turist 60 milyar dolar gelir hedefi bulunuyor.

Bodrum’da lüks otellerin içindeki villaların gecelik kiraları 1 milyon liraya kadar çıktıBodrum’da lüks otellerin içindeki villaların gecelik kiraları 1 milyon liraya kadar çıktı

Turizmciler bu yıl bayram üstüne bayram yapacakTurizmciler bu yıl bayram üstüne bayram yapacak

İlk üç ayda turizm geliri yüzde 5,4, turist sayısı yüzde 16,7 arttıİlk üç ayda turizm geliri yüzde 5,4, turist sayısı yüzde 16,7 arttı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.