Araştırma: Kadınların kafası regl döneminde çok daha iyi çalışıyor

Regl dönemi kadın kendini iyi hissetmese de zihinsel becerlerinden bir şey kaybetmiyor, hatta tam tersine daha hızlı ve doğru karar veriyor. İngiltere'de yapılan araştırma, adet dönemi düzenli olan kadınların bilişsel becerilerinin arttığını saptadı.

Popüler 6 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İngiltere’de UCL (University College of London) Spor, Egzersiz ve Sağlık Enstitüsü’nün bir araştırması, kadınların adet dönemlerinde diğer zamanlara göre daha az hata yaptığını, daha doğru ve hızlı karar verdiğini, zihinsel açıdan daha zinde olduğunu gösterdi.

Neuropsychologia dergisinde yayınlamlanan makaleye göre araştırma için toplam 241 kişinin verisi analiz edildi. Bunların 96’sı erkek, 47’si doğum kontrol yöntemleri nedeniyle düzenli olarak adet görmeyen kadındı. Katılımcılar iki hafta arayla bir dizi bilişsel testi tamamladı ve reaksiyon süresi ve hata verileri toplandı. Katılımcılar ruh hallerini de kaydetti ve semptomları hakkında bir de anket doldurdular.

Adet takip uygulaması kullanılarak katılımcıların testleri aldıkları sırada adet döngülerinin hangi aşamasında oldukları tahmin edildi. Testler, reaksiyon süreleri, dikkat, görsel bilgiyi ilişkilendirme yeteneği ve bir şeyin ne zaman olabileceğini öngörme gibi zihinsel süreçleri kapsıyordu ve spor sırasında meydana gelen zihinsel süreçlere benzer şekilde tasarlanmıştı.

Araştırmada erkek ve kadın katılımcılar arasında reaksiyon süreleri ve doğruluk açısından bir fark bulunmazken düzenli olarak adet gören kadınların adet dönemlerinde diğer döngü aşamalarına kıyasla daha iyi performans gösterdikleri bulundu. Kadınlar adet dönemlerinde tepkilerini daha hızlı verdi ve daha az hata yaptı. Üstelik bu sonuç katılımcıların adet dönemlerinde kendilerini daha kötü hissettikleri ve bu durumun performanslarını olumsuz etkilediğini düşündükleri halde geçerliydi.

Makalenin başyazarı:  Sonuç şaşırtıcı

Çalışmanın başyazarı Dr. Flaminia Ronca kadınların adet dönemlerinde daha iyi performans göstermelerinin “şaşırtıcı” olduğunu ve kadın sporcuların performans ve adet döngüsü ilişkisinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Megan Lowery ise kadınların adet döngüleri boyunca beyinlerinin ve vücutlarının nasıl değiştiğini anlamalarının, performanslarına olumlu etki edebileceğini söyledi: “Bu bulgular kadınların bilişsel yeteneklerinin döngülerinin farklı noktalarında atletik performanslarını nasıl etkilediğini anlamak için önemli bir ilk adım” dedi.

Tohumları sporcular attı

Araştırmanın tohumlarının nasıl atıldığını ise UCL’de sinir bilimci Prof Paul Burgess anlattı: “Futbolcular bize belirli döngü zamanlarında yaralanmalar ve zamanlama sorunları yaşadıklarını söylediklerinde beynin taleplerini taklit etmek üzere özel bilişsel testler oluşturduk. Veriler, regl  gören kadınların performanslarının döngünün belirli aşamalarında değişme eğiliminde olduğunu gösterdi. Bir sinir bilimci olarak, bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamamıza şaşırıyorum ve çalışmamızın bu önemli spor tıbbı alanına ilgiyi artırmasını umuyorum” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.