Komedyen Amy Schumer: Bende Cushing sendromu varmış

ABD'li stand-up komedyeni Amy Schumer katıldığı bir programda yüzünün şiş görünümüyle ilgili çıkan haberlere cevap olarak nadir bir hormonal bozukluk olan Cushing sendromuyla mücadele ettiğini söyledi.

Popüler 26 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Amy Schumer

Sahne performanslarının yanı sıra dizi ve filmlerde de rol alan komedyen-yazar Amy Schumer geçenlerde Jimmy Fallon’ın ‘The Tonight Show’ adlı programına katılmış, yüzünün şiş görünümüyle ilgili olarak sonra çok sayıda yoruma maruz kalmıştı.

Amy Schumer iki hafta önce Jimmy Fallon’ın televizyon programına katılmıştı

42 yaşındaki Schumer önceki gün News Not Noise‘a kendisine ‘Cushing sendromu’ adı verilen nadir bir hormonal bozukluk teşhisi konduğunu söyledi.

Sebep fazla kortizol

Cushing sendromu vücudun stresle baş etmek için salgıladığı kortizol hormonunun aşırı seviyelere çıkmasından kaynaklanıyor. Kortizolün uzun süre yüksek seviyelerde olması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Cushing sendromunun belirtileri yüzde yuvarlaklaşma, sırtın üst kısmında yağ birikmesi, cildin hızlı morarması, hipertansiyon, kemik erimesi, kaslarda zayıflama, ruh halinde değişim ve düzensiz adet döngüleri.

Tedavisi mümkün

Cushing sendromuna neden olan faktörler uzun süreli kortikosteroid ilaç kullanımı, adrenal bezlerdeki tümörler, hipofiz bezindeki tümörler (Cushing hastalığı olarak da bilinir) ve vücudun diğer bölümlerinde kortizol üretimini tetikleyen tümörler.

Tanı hastanın tıbbi öyküsünün incelenmesiyle, fiziksel muayene ve kortizol seviyelerini ölçmek için idrar, kan ve tükürük testleriyle yapılıyor. MRI veya CT (bilgisayarlı tomografi) gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılıyor.

Tedavi altta yatan nedenin ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. Tedavi ilaç kullanımı, radyasyon tedavisi, cerrahi müdahale veya bunların bir karmasıyla yapılıyor. Erken tanı ve uygun tedavi ile Cushing sendromunun belirtileri gideriliyor.

Oğlumun büyümesini göremeyeceğim diye düşündüm

Hulu’da yayınlanan ‘Life and Beth’ dizisinin yeni sezon tanıtımı için röportajlar veren Amy Schumer bir yandan da tıbbi testlerden geçtiğini söyledi:  “Dört saat MRI cihazında kaldığım, oğlumun büyüdüğünü göremeyebileceğimi düşündüğüm oldu.” Schumer röportajda durumun tehlike arz etmediğini de söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler