Melinda French Gates kadın hakları için bir milyar dolar bağışlayacak

Milyarder filantropist Melinda French Gates önümüzdeki iki yıl içinde kadın hakları için çalışan örgütlere bir milyar dolar bağışlayacağını duyurdu.

Popüler 29 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Melinda Gates filantropi çalışmalarına tek başına devam edecek.

Melinda French Gates 2024 yılı itibariyle dünyadaki 369 kadın milyarderden biri. Merak edenleriniz için belirtelim, dünyada 2 bin 781 milyarder var. Gates hayırsever milyarderlerden. Eski eşi, Microsoft’un kurucusu Bill Gates ile kurdukları vakıftan ayrılacağını duyuran Melinda French Gates hayırseverlik hayatında yeni bir bölüm açacağını söylüyor.

New York Times için kaleme aldığı yazıda önümüzdeki iki yıl içinde kadınlar ile aileler yararına çalışan organizasyon ve bireylere bir milyar dolar bağışlayacağını duyurdu.

French Gates özellikle 2022’de ABD Yüksek Mahkemesinin ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını iptal etmesinin ardından kendisini kadın haklarını savunmak zorunda hissettiğini anlattı. 20 milyon doları  farklı gruplardan 12 global lidere kendi seçtikleri organizasyona dağıtmak üzere verecek. 250 milyon dolar ise sonbahara kadar kadınların fiziksel ve ruh sağlığına odaklanan global kurumlara dağıtılacak.

French Gates yazısında kadın ve kız çocuklarının hakları için çalıştığı yaklaşık 20 yıllık sürede her zaman “şimdi cinsiyet eşitliğini konuşmanın zamanı değil” diye insanlarla karşılaştığını belirterek bu görüşe karşı çıktı. Vizyonsuz olarak nitelendirdiği bu görüş karşısında onlarca yıldır ekonomi, sağlık ve yönetim üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarına işaret etti: Kadınlara ve kız çocuklarına yapılan yatırım herkesi yararınadır: “Kadınların tam katılım gösterdiği ekonomilerin daha çok büyüme olanağı olur. Kadınların politik katılımı yozlaşmayı azaltır. Kadınların yazdığı barış anlaşmaları daha uzun sürdürülebilir.”

Kadın hakları için yapılan çalışmalara gerekli fon ayrılmazsa bedelini herkesin ödeyeceğini vurgulayan French Gates “Her ne kadar düşüncesi bile şoke edici olsa da bir yaşındaki kız torunum benim sahip olduklarımdan daha az hakla büyüyebilir” dedi.

Yazısına “Yıllar önce şu tavsiyeyi almıştım: ‘Ne yapacağınızı kendiniz belirleyin, yoksa başkası sizin yerinize belirler.’ O günden beri bu sözleri yanımda taşıyorum” sözleriyle başlayan French Gates bitirirken neden bu yola baş koyduğunu şöyle açıkladı: “Genç bir kadın olarak bir gün böyle bir çabanın parçası olacağımı asla hayal edemezdim. Bana bu olağanüstü fırsat verildiği için, bunu değerlendirmek ve diğer kadınların ve kız çocuklarının da ne yapacaklarını belirlemelerine yardımcı olmak için elimden gelen her şeyi yapmaya kararlıyım.”

Doğu Demirkol'dan Filistin'e destek: Tüm yaz ayları gelirini bağışlıyorDoğu Demirkol’dan Filistin’e destek: Tüm yaz ayları gelirini bağışlıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.