Microsoft AI CEO’sunu seçti: Yapay zekanın yeni yıldızı Mustafa Süleyman

Microsoft Bing, Edge, Copilot gibi yapay zeka uygulamalarını ikinci kuşak Suriyeli göçmen Mustafa Süleyman'a emanet etti. Süleyman, Google'ın ünlü yapay zeka şirketi DeepMind'ın üç kurucusundan biriydi.

Bilim Teknoloji 21 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
39 yaşındaki Suriye kökenli Mustafa Süleyman kurucu ortağo olduğu DeepMind şirketini 400 milyon sterline Google'a satmış, iki sene önce kurduğu Inflection AI için 1,5 milyar dolar fon toplamıştı

Adını bir kenara yazmaya gerek yok, bundan sonra o kadar sık duyacağız ki unutmak kolay olmayacak. Teknoloji şirketlerinin hatta bütün dünyanın bir numaralı gündem maddesindeki yapay zeka alanının en parlak isimlerinden Mustafa Süleyman, Microsoft’un tüketiciye yönelik yapay zeka ürünlerini bir arada yönetmek için kurduğu Microsoft AI’ın başına geçti.

39 yaşındaki Suriye kökenli Süleyman, haberi X hesabından “Microsoft AI CEO’su olarak atandım, heyecanlıyım” sözleriyle duyurdu.

Babası taksi şoförü, annesi hemşire

Mustafa Süleyman 1984’te Londra Caledonian Road’da Suriye asıllı bir taksi şoförü babayla Ulusal Sağlık Servisi (NHS) hemşiresi annenin üç oğlundan ilki olarak doğdu.

İlkokulu devlet okulunda, orta öğrenimini Queen Elizabeth’s School’da tamamladı. Oxford Mansfield Üniversitesi’nde başladığı yüksek öğrenimini ise yarım bıraktı. Okuldan ayrıldıktan sonra henüz 19 yaşındayken ‘Müslüman Gençlik Yardım Hattı’ adlı bir telefonla danışmanlık hizmetinin kurulmasında rol oynadı.

Süleyman daha sonra dönemin Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone’un insan hakları politika sorumlusu olarak görev yaptı, ardından sosyal sorunların çözümüne katkı sağlamak üzere Reos Partners adlı danışmanlık şirketini kurdu; BM, Hollanda hükümeti ve WWF gibi çok çeşitli kurumlara hizmet verdi.

4 yıllık şirketini 400 milyon sterlin’e sattı

2010 yılında Demis Hassabis ve Shane Legg’le birlikte DeepMind Technologies adlı yapay zeka şirketini kurdu. Google’ın 2014’te 400 milyon sterlin’e satın aldığı DeepMind bugün hala Alphabet’in en değerli şirketlerinden biri.

Mustafa Süleyman 2022’ye kadar DeepMind’ın Uygulamalı Yapay Zeka Başkanı olarak çalıştıktan, 2019-2022 arasında Google’da şirket politikalarının belirlenmesinde rol oynadıktan sonra buradan ayrılıp Inflection AI adlı yeni girişimiyle start up dünyasına döndü ve burası için kısa sürede 1,5 milyar dolar fon toplamayı başardı.

Süleyman 2023’te yayımlanan ‘Yaklaşan Dalga: Yapay Zeka, Güç ve Yirmi Birinci Yüzyılın En Büyük İkilemi’ adlı kitabında Google’dan ayrılmasının gerekçelerinden biri olarak ‘Büyük şirketlerin yavaş hareket etmesini’ gösterse de şimdi bir başka teknoloji devi olan Microsoft’un en önemli birkaç yöneticisinden biri.

Inflection AI’nın kurucu ortaklarından biri olan DeepMind kökenli Karén Simonyan ve ekibinin büyük bir kısmı Microsoft’ta Süleyman’la birlikte çalışacak.

Etik konusuyla yakından ilgileniyor

Mustafa Süleyman çok genç yaşlardan beri sosyal sorunlarla ilgilendiği gibi yapay zeka etiği tartışmalarının da önde gelen bir figürlerinden biri. Teknoloji sektöründe sosyal sorumluluğa öncelik verilmesi gerektiğini savunuyor.

DeepMind bünyesinde, etiğin yapay zeka üzerindeki gerçek etkilerini incelemek ve teknisyenlerin etiği uygulamalarına yardımcı olmak için DeepMind Ethics & Society (DeepMind Etik  ve Toplum) araştırma ekiplerini kurdu. Aynı zamanda Amazon, Apple, DeepMind, Facebook, Google, IBM ve Microsoft temsilcilerinin yer aldığı Partnership for AI adlı kuruluşun kurucu ortağı. Kuruluşun amacı , yapay zeka teknolojileri için en iyi uygulamaları incelemek ve oluşturmak, yapay zekanın kamuoyu tarafından bilinirliğini artırmak, yapay zekanın bireyleri ve toplumu nasıl etkilediği konusunda tartışma ve katılım için açık bir platform sağlamak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.