Paralimpik sporcular tek ayakkabı satılmasını istiyor

Madalyalı paralimpik sporcu Reid, Nike'ı ürünlerinin tanıtımında cansız ampute manken kullandığı halde tek spor ayakkabısı satmamakla eleştiriyor.

Popüler 14 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: BBC

Ampute sporcu Stef Reid çeşitlilik ve dahiliyet  politikası kapsamında tek bacaklı mankenler kullanan Nike’ın koşu ayakkabılarını yalnızca çift olarak sattığı için eleştirdi. Ürünlerini tanıtırken kullandığı bu politikayı hareketlerine de yansıtmasını istedi.

TikTok’ta konuyla ilgili paylaştığı video dört milyona yakın izlenen Reid Nike’ta beğendiği bir ayakkabının yalnızca tekini satın almak istediğinde reddedildiğini anlattı. Durumunu açıklayıp mağazada tek bacaklı manken kullanıldığına dikkat çeken Reid’e bu kez tek seferlik indirim teklif edildi.

BBC’ye konuşan emekli atlet şu an hobi olarak yaptığı spor için para harcamakla ilgi bir sorunu olmadığını ancak yarısını kullanmayacağı  bir ürüne neden para verdiğini anlamadığını söyledi: “İndirim bir çözüm değil, tek seferlik bir çözüm istemiyorum. Zaten mesele sadece benimle ilgili değil.”

Yine BBC’nin görüştüğü İngiliz paralimpik atlet Sophie Kamlish de şirketlerin elini taşın altına koyması gerektiğini savunuyor: “Nike dahiliyet amaçlı görseli kullanıyor ki bu çok iyi. Birkaç sene önce bunu bile göremezdik ama iş tek ayakkabı almaya gelince yardımcı olmuyorlar. Bu çok sinir  bozucu bir durum çünkü evde hiç giyilmemiş ayakkabılarım duruyor, çoğunlukla çöpe atmak zorunda kalıyorum.”

Pekin 2008, Londra 2012 ve Rio 2016 paralimpik oyunlarına katılan Reid’in bu çağrısı ise şimdilik yerini bulmuş gibi görünüyor. Nike konuyu gündeme getirdiği için teşekkür ederek seçeneklerini gözden geçireceklerini söyledi.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.