Paris Moda Haftası Louis Vuitton defilesiyle kapandı: Kürk geri döner mi?

Önümüzdeki kış modaya yön verecek tasarımları gördüğümüz moda haftaları maratonu dün biten Paris Moda Haftası'yla noktalandı. İşte bazı koleksiyonlar ve sormadan edemediğimiz o soru: Kürk geri mi dönüyor?

Popüler 6 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Kürkün yeniden popüler olmasında "mob wife" (mafya babasının karısı) estetiğinin etkisi oldu. (Soldan sağa) Louis Vuitton, Givenchy, Miu Miu

Mafya babasının karısını tarif etmeye gerek var mı? Leopar desenleri kuşanmış, derileri çekmiş, mücevherlerini takıp kırmızı rujunu sürmüş “kadın gibi” bir kadından bahsettiğimiz besbelli. Omuzuna attığı kocaman kürkü de unutmayalım.

Minimalist duru güzellik anlayışından sıkılan genç kadınların büyük hevesle benimsedikleri arasında yayılan trendin en tartışmalı yanı kürkü yeniden moda yapması oldu.

Gerçek hayat ya da kurguda (soldan sağa) Soprano’ta ‘Adriana La Cerva’yı canlandıran Drea de Matteo, Dua Lipa, ‘Carmela Soprano’ rolünde Edie Falco, Kendall Jenner. Kolaj: Mindfood.com

Popüler dizilerin rüzgarını arkasına alan TikTok trendi ‘Mob wife’ (mafya babasının karısı) estetiği bir süredir o kadar etkili ki internet aramalarında ‘kürk’ kelimesi yüzde 200’den fazla arttı.

Hayvan hakları aktivistlerinin bu kadar kararlı, tüketicinin sosyal medya sayesinde bu kadar örgütlü olduğu bir dünyada kürk yeniden “moda” olabilir mi?

Buna “evet” demek kolay değil ama alınan bunca yola rağmen hemen “hayır” demek de kolay değil. Trendin öncüleri “Gerçek de olsa vintage kürk alıyoruz, bizim yüzümüzden ölmüyor ki o hayvanlar” demeye başladı bile. Talep artarsa ve o vintage’lar yetmezse? Bazıları asla vintage giymem derse? Hepsini bir kenara bırakalım, gerçek kürk normalleşirse? Bu soruların cevabı henüz yok.

2024 / 2025 Sonbahar Kış kadın hazır giyim koleksiyonlarının gösterildiği moda haftaları 9 Şubat’ta New York şehrinde başladı, Londra ve Milano’yla devam etti. 5 Mart’ta Paris Moda Haftası’yla kapanış yaptı.

Paris modanın başkenti; Chanel, Miu Miu, Givenchy gibi ağır toplar, konuşturan defileler, dev bütçeli şovlar burada. Bu yılın merakla beklenen defilelerinden biri Nicolas Ghesquière’nin 10 yıldır kreatif direktörlüğünü yaptığı Louis Vuitton’du.

Louis Vuitton

Yaklaşık dört bin kişinin izlediği defile için Louvre Müzesi’nde yaratılan bilim kurgu dünyasındaydı. Tasarımcı 10 yıl önceki ilk defilesine gönderme yaparak her koltuğa daktiloyla yazılmış bir not bıraktı: “Çok güzel bir yolculuk ve devam ediyorum.” 52 yaşındaki Ghesquière yakın zamanda Vuitton’daki sözleşmesini beş yıl daha yeniledi.

Koleksiyon nasıldı? Moda editörleri tasarımların geçen 10 yıla gönderme yaparken bir yandan da taze göründüğü konusunda hemfikir.

Miu Miu

Miu Miu defilesinin ortak noktası bir kadının her yaşına uygun kıyafetleri barındırmasıydı. Markanın kurucusu Mario Prada’nın torunu 75 yaşındaki Miuccia Prada bu defileden sonra emekliye ayrılıyor. Koleksiyon yalnızca Miu Miu klasiklerini mükemmel biçimde yansıttığı için değil bir vedayı temsil ettiği için de önemli.

Chanel

Karl Lagerfeld’in 2019’daki ölümünden sonra kreatif direktör koltuğuna oturan Virginie Viard’ın hazırladığı Chanel koleksiyonu materyal, siluet, renk, stil açısından zengindi. Bir kış gardırobunda olması gereken her şey fazla fazla vardı.

Givenchy

Fashionista sitesi Givenchy koleksiyonu için “Audrey Hepburn bu koleksiyonu severdi” yorumunu yaptı. Bir ‘lady’ gibi zarif ama aynız amanda taze, biraz da uçarı.

Stella McCartney

Kürk geri gelir mi diye sormuştuk. Hayvan hakları konusunda hassasiyeti modaya ilk getiren tasarımcılardan Stella McCartney için böyle bir şey söz konusu değil. Geçtiğimiz yıllarda Chanel gerçek değil sentetik kürk kullanma konusunda kamuoyuna söz vermişti. Ama Louis Vuitton gibi hala kürk kullanan markalar var.

Mafya babasının karısı estetiği bir yolunu bulup bu alanı genişletir mi henüz belli değil ama karşısında en az mafya kadar kararlı bir kamuoyu tepkisi bulacağı kesin.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.