Paris Olimpiyatları’nın sporculara cinsellik mesajı: Güvende kalın, zevkini de çıkarın

Olimpiyatlar katılan sporcuları uzun süredir güvenli cinselliğe teşvik ediyor. Bu yıl ise 'aşıklar şehri' Paris'in Olimpiyatlar için bir mesajı daha var: Zevkini çıkarın.

Popüler 15 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği, binlerce sporcunun katıldığı Olimpiyatlar güvenli seks farkındalığı yaratmak için iyi bir fırsat.

 

Paris Olimpiyat köyüne sporcuları karşılamak için gün sayarken organizatörler geniş kapsamlı bir cinsel sağlık kampanyası başlatıyor. Geleneksel güvenli seks vurgusunun yanı sıra zevk ve rızanın da savunulduğu bir kampanya.

Tüm spot ışıklarının döndüğü bir global organizasyonda böyle bir mesaj vermek nadir görülen bir durum ve bir o kadar da önemli.

Bu mesajın seçilmesini destekleyen araştırmalar mevcut. CNN International’ın aktardığına göre Dünya Sağlık Örgütü ile güvenli cinsellik eğitimi üzerine çalışan örgüt The Pleasure Project’in ortaklaşa yaptığı çalışma zevk unsurunun dahil edildiği cinsellik eğitiminin yalnızca risklerine odaklanmaktan daha etkili bir strateji olduğunu gösterdi. Elde ettikleri bulgulara göre bu strateji sayesinde kondom kullanımı artıyor, eğitimde edinilen bilgiler de öyle… Bu da yatak odasında daha güvenli seçimler anlamına geliyor.

Olimpiyat köyünde güvenli seksin tarihi eskilere dayanıyor

Paris’in zevk ve rızaya odaklanması Olimpiyat Oyunları’nın yıllardır güvenli seksi teşvik etme geleneğinin bir uzantısı. 1988’de Seul’deki Olimpiyat Oyunları’nın organizatörleri katılan sporculara HIV ve AIDS’le ilgili farkındalığı artırmak için kondom dağıtmış ve ilk kez Olimpiyatlar bu bağlamda manşetlere taşınmıştı.

O zamandan bu yana Uluslararası Olimpiyat Komitesi ev sahibi ülkeleri kondom dağıtması için teşvik ediyor. Bu konuda rekor 2016 Rio Olimpiyatları’nda. Tam 450 bin kondom dağıtılmıştı ki bu sporcu başına 42 kondom demekti.

Bu yıl ise Paris’teki Olimpiyat köyünde yaklaşık 14 bin 500 sporcu için 200 bin erkek kondomu ile 20 bin kadın kondomu dağıtılacağı açıklandı. Ayrıca köye cinsel sağlık testlerinin yaptırılabileceği merkezler kurulacak.

Çünkü altın madalya sahibi, iki kez Olimpiyat deneyimi olan bir sporcunun da söylediği gibi “Seks Olimpiyat ruhunun bir parçası. Uluslararası Olimpiyat komitesi bunu böyle söylemeyecektir ama neden o kadar kondom dağıttıklarını sanıyorsunuz?”

Olimpiyat vizesinde kadınlar erkekleri geçtiOlimpiyat vizesinde kadınlar erkekleri geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.