Profesör Selçuk Şirin: Her iki gençten biri akran zorbalığına uğruyor 

Dünyada kırk yıldır akademinin araştırma konusu olan akran zorbalığı yakın dönemde Türkiye’nin gündemine de girdi. Şimdi konuyu sahiplenen bir de marka var. Head&Shoulders’ın, Selçuk Şirin danışmanlığında başlattığı sosyal sorumluluk projesinin sloganı; Zorbalığı Kafandan At. 

Popüler 10 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Gaming yayıncısı Pqueen ve şampiyon okçu Mete Gazoz; Zorbalığı Kafandan At projesini geniş kitlelere ulaştıracak

Akran zorbalığı bir davranış olarak hep vardı, ancak kavramsallaşması ve ciddiyetle ele alınması ancak son elli yılda oldu. İstatistik ve davranış bilimi alanında uzman eğitimci Profesör Dr. Selçuk Şirin, “Akran zorbalığı, Türkiye’de özellikle son yıllarda çözülmesi gereken acil bir mesele haline geldi” diyor: “Öğrenciler arasında yapılan çalışmalar şiddetin birinci kaynağının ‘arkadaşlar’ olduğunu ve bu kapsamda her iki gençten birinin akran zorbalığına uğradığını gösteriyor.”

Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında akran zorbalığı konusunda ilk üçte yer aldığını söyleyen Şirin, “Çözüm öğrenci, öğretmen ve ebeveynlerin dahil olacağı bütüncül bir yaklaşım. Zorbalığı Kafandan At projesiyle işte bunu amaçlıyoruz.

Çözüm için pratik yol haritaları

Projenin ilk etabında Selçuk Şirin’in danışmanlığında eğitim materyalleri hazırlanacak, zorbalığa uğrayan çocuklar, aileler ve eğitimciler için ayrı ayrı yol haritaları markanın İnternet sitesinden paylaşılacak. İkinci etapta Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın saha çalışmalarıyla öncelikle Ankara, İstanbul ve İzmir’de 2 binden fazla çocuğa eğitim verilecek. Kampanyanın diğer destekçisi Migros ise sattığı Head&Shoulders ürünlerden belli bir yüzdeyi projeye aktaracak. 

Mete Gazoz ve ‘Pqueen’ proje yüzü oldu

Kampanyanın çok sayıda kişiye ulaşması için çalışan iki popüler isim daha var. Nörolojik kaynaklı Turet sendromu olan Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mete Gazoz ile gaming yayıncısı ‘Pqueen’ Büşra Pelin Bayrazoğlu. Akran zorbalığa maruz kalmış ama destekle bunun üstesinden gelmeyi başarmış bu iki isim, rol modeli olarak çocuklara destek verecek. 

Aileler için uyanma vakti, akran zorbalığı bir nesli tehdit ediyor. Peki ne yapmalı?Aileler için uyanma vakti, akran zorbalığı bir nesli tehdit ediyor. Peki ne yapmalı?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.