Roblox Türkiye’de ofis açıyor: Beşinci temsilcilik olacak

Video oyun platformu Roblox Ankara'nın bazı içeriklerin çocuk istismarına yol açabileceği endişesiyle engellediği siteye erişimin yeniden sağlanması halinde yerel yasalara uygun olarak Türkiye'de bir ofis açmayı planladığını söyledi.

Popüler 23 Ekim 2024
Online oyun platformu Roblox 7 Ağustos'tan beri erişime kapalı

Türkiye’de online oyun platformu Roblox’a erişim 7 Ağustos’ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellenmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kapatılma kararının ‘Çocukların korunmasını sağlamak için mahkeme kararıyla’ yapıldığını söylemişti.

Reuters’ın haberine göre dün açıklama yapan Roblox yetkilileri ‘Öğrenme, yaratma ve anlamlı bağlantılar için bir platform sağlayarak toplumda olumlu bir rol oynayabileceklerine inandıklarını’ vurgulayarak “Platforma erişimin yeniden sağlanması durumunda, Türkiye’de bir ofis açma ve yerel dilde moderatörler de dahil olmak üzere özel bir ekip kurma planımız var” dedi.

Açıklamanın devamında Ankara’daki yetkilerle bağlantı kurulduğu da vurgulandı: “Roblox Türkiye’deki yerel yasa ve yönetmeliklere saygı duymaktadır. Türkiye’deki oyuncuların ve geliştiricilerin güvenliğine öncelik verirken, platforma erişimi yeniden sağlamak için yerel makamlarla ve gerekli yasal süreçle aktif olarak ilgileniyoruz.”

Kimlerin temsilcisi var?

Roblox’tan önce de Meta’nın sahibi olduğu sosyal medya platformu Instagram 2 Ağustos’ta mahkeme kararı olmaksızın erişime kapatılmış, 10 Ağustos’ta yeniden açılmıştı. İki kapatmanın ardından sosyal medya platformu olan teknoloji şirketlerinin Türkiye’de temsilci bulundurma konusu gündeme gelmişti.

Video temelli sosyal paylaşım platformu TikTok’la başlayalım. 2016’da kurulan platform Türkiye’de 2018’de faal hale geldi. Platform 29 Mart 2021’de Turkey Dijital Medya ve Reklam Limited Şirketi’ni kurdu ve İrlanda’da yaşayan Cormac Patrick Keenan’ı temsilci olarak seçti. Aynı yılın Eylül ayında da Emir Gelen’i kamu politikalarından sorumlu yönetici olarak atadı.

Türkiye temsilcileri Avrupa’da

Facebook ve Instagram’ı bünyesinde barındıran Meta’nın Türkiye için atadığı bir temsilci var. Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Başkanı Sezen Yeşil görevine Londra’dan devam ediyor.

Eski adı Twitter olan X Türkiye temsilcisini Mayıs 2024’te atadı. Platform Temmuz 2023’te Türk hükümeti tarafından Türkiye’de temsilcilik açması yönünde uyarılmış ve açılana kadar platforma Türkiye’de reklam yasağı getirilmişti. Bunun üstüne bir de bant daraltma cezası tartışılırken atama yapıldı ve İrlanda’da yaşayan Barry Murphy platformun Türkiye temsilcisi olarak atandı.

Roblox kuşağına dikkat edin; onlar için oyunun kuralı, oyunda kural olmaması! Roblox kuşağına dikkat edin; onlar için oyunun kuralı, oyunda kural olmaması! 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.