Sanayi 1-A Nişantaşı’nda şube açtı: Bu birahanede evden getirdiğiniz yemeği yiyebilirsiniz

Maslak Oto Sanayi'nin göbeğinde craft fıçı bira yapan Sanayi A-1 Nişantaşı'nda ikinci yerini açtı. Üçüncü sırada Kadıköy var.

Popüler 8 Eylül 2024
Fotoğraf: Instagram

Bir dükkan düşünün, Maslak Atatürk oto sanayi sitesinin göbeğinde, sağı solu araba tamircisi, önünde birkaç tane bank, varil; içeride yüksek tabureli üç dört uzun banko masa ve bir bar. Barın duvarında el ile resmedilmiş kağıtların asıldığı mütevazı görünümlü bir bira menüsü.

Bu mütevazı tasvirin arkasında aslında basit görünse de çok özenilmiş, iyi tasarlanmış, Türkiye’nin az sayıdaki ‘craft bira’ barlarından biri var. Biz ona birahane diyelim ama onlar kendilerine ‘Sanayi 1-A’ diyorlar.

Benim Sanayi 1-A’yı keşfimin birkaç yıllık mazisi var. İlk gittiğimde bir October Fest kutlaması vardı. Kapının önünde kocaman bir mangalda sosis pişiyor, pretzel dağıtılıyor, herkes eline almış birasını sohbet içinde. Kapının önündeki variller ve banklar dolmuş, insanlar kendi getirdiği şezlong sandalyeleri açmış oto sanayinin ortasında bir panayır havası.

O gün tanıştığım bu muhteşem birahaneye sonrasında sık sık gider oldum. Her gittiğimde daha da sevdim. Gerek ekibin süper samimi hal ve tavırları gerek misafirlerin bağlılığı size buranın sıradan bir içki barından çok daha fazlası olduğunu zaten hissettiriyor. Bir seferinde misafirlerden birinin evde pişirdiği yahniyi tenceresiyle getirip ekiple ve isteyen her hangi bir müşteriyle paylaşmasına denk geldim. Bu sıcak ortamda yeni dostlar edinmek de mümkün.

Fıçılarca craft bira

Craft bira yapan çok ama bunu fıçıda sunan az yer var

Sanayi 1-A’nın asıl özelliği ise ‘craft bira’ satıyor olmaları. Hem de bunu fıçı olarak sunuyorlar. Bu fıçıların soğutulduğu özel bir soğutma odaları var. İster büyük ister küçük boy biranızı seçip keyfinize bakmanız için oldukça da zengin çeşitler sunuyorlar.

Peki nedir craft bira? El yapımı, sanayileşmiş fabrikalardan ziyade küçük üreticilerin butik üretimiyle elde edilmiş bira diyebiliriz. Craft bira tarihçesi çok eskiye dayansa da günümüzdeki popülaritesi son yıllarda artan bölgesel üreticilerle etkili hale geldi.

Bu küçük ölçekli denebilecek üreticiler bağımsız çalışmalarını yeni tatlar ve stiller bulmak için deneyimsel yöntemlerle de süsleyebiliyor. Market raflarında, bar ve restoranların menülerinde de görebildiğimiz bazı markalar gerçekten çok iyi işler başarıyor.

Ben yoğun bir bira içicisi değilim ama farklı lezzetleri denemeyi çok seviyorum. Gittiğim bar veya modern birahanelerde genellikle tadım setlerini tercih ediyorum. Bazen şaşırtan kalitede ürünlerle karşılaşmak mümkün oluyor.

Sanayi 1-A Maslak’taki başarısının ardından ikinci yerin, geçtiğimiz günlerde Nişantaşı’ndaki Ferah Sokağına açtı. Tamamen aynı konseptle bir mahalle pub’ı havasındaki yeni yerlerinde, yine lokal üreticilerin keyif veren craft biralarını fıçıdan içmeniz mümkün.

Evden yemek getirebilirsiniz

Hem de buz gibi biranızı yudumlarken yanında istediğiniz her şeyi yemeniz de mümkün çünkü bu işletmenin bir diğer özelliği de dışarıdan her türlü yemeği getirebilmeniz veya mekana sipariş verebilmeniz. Hatta tavsiye ediliyor. Kendi mutfakları yok, belki bir tuzlu fıstık veya belki bir paket cips satın alabilirsiniz ama canınızın çektiği yemeği ister evde kendiniz yapıp ister bir yerden alıp Sanayi 1-A’larda keyifle yiyebilirsiniz.

Fiyat politikaları da makul. Her biranın küçük boyu olması da size hem alternatif tadım yapma hem de bütçenizi istediğiniz ölçüde yönetme şansı veriyor.

Nişantaşı’ndaki yeni şube Teşvikiye Ferah Sokak’ta

Siparişinizi verirken kafanız karışabilir, yeterli bilgiye de sahip olmayabilirsiniz ama hiç dert etmeyin ekip işini son derece iyi biliyor. Siz sevdiğiniz lezzetleri anlatın onlar size en uygununu tavsiye edecektir.

Bu arada duyduğuma göre Kadıköy yakasında da bir dükkan arayışları varmış. Bu da Anadolu yakasında oturanlara güzel bir haber olsun.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.