Şirince dünyanın en iyi turizm köyü

İzmir'in Şirince Köyü, BM tarafından En İyi Turizm Köyü seçildi. Semerkant'taki ödül töreninde Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de katıldı ve Şirince'nin önemini vurguladı.

Gezi 21 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İzmir’in Şirince Köyü Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 25. Genel Kurulu kapsamında Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen törende En İyi Turizm Köyü seçildi. Listede 60 ülkeden 260 köy vardı.

Ödül töreninde Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de konuştu, Efes Selçuk’un cevherlerini tüm dünyaya tanıtmak için çalıştıklarını belirtti. Şirince’nin tarihi, kültürel ve tarımsal değerlere sahip olduğunu vurgulayan Sengel “Dünyada savaşlar devam ederken burada bir arada olmak geleceğe dair umudumuzu artırıyor. Umarım dünyaya sonsuza dek barış gelir… Her şey için çok teşekkürler” dedi.

Kısa adı UNWTO olan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından 2021 yılından bu yana kültürel ve doğal kaynaklar, kaynakların geliştirilmesi ve korunması, ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik, turizm gelişimi ve değer zinciri entegrasyonu, turizmin yönetişimi ve önceliklendirilmesi, altyapı ve bağlantı, sağlık, emniyet ve güvenlik alanlarında değerlendirme yapılarak “En İyi Turizm Köyleri” ağını belirliyor.

Bir mübadil köyü olan Şirince mübadeleden bu yana geçen 100 yıla rağmen korunan dokusu, taş sokakları, köy çevresindeki doğal güzellikleri ve köy kadınlarının üretimleriyle sürdürülebilirlik kazanmasıyla tüm dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor.

Şirince, yazar ve turizmci Sevan Nişanyan’ın köydeki bazı evleri alıp onların orijinalliğini bozmadan otele çevirmesiyle Avrupa turizm haritasına girmişti. Nişanyan köyle yaptığı inşaatlar nedeniyle ‘İmar kanununa muhalefet’ten hapse atılmış, sonra hapisten kaçıp firari durumuna düşmüştü. Köyde Ali Nesin’in Matematik Köyü’nün yanısıra Felsefe ve Tiyatro Medresesi adı verilen eğitim kurumları da var ve bu sayede Şirince’nin uluslararası bilinirliği çok fazla.

Çıray'ın 'İzmir'de aday çıkarmayacaklar' iddiasına AK Parti'den yanıtÇıray’ın ‘İzmir’de aday çıkarmayacaklar’ iddiasına AK Parti’den yanıt

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.