Sözün gücü kalmadı: KAMER kadına şiddete sanatla direniyor

Kadın Merkezi KAMER Vakfı'nın kurucu başkanı Nebahat Akkoç kadına karşı şiddettin geldiği noktada söylenecek söz kalmadığını, mücadele aracı olarak sanata başvurduklarını söyledi. 'Kadınlar ve Aydınlık' sergisi bugün Diyarbakır'da açıldı.

Popüler 24 Kasım 2024
KAMER'in 'Kadınlar ve Aydınlık' sergisi bugün açıldı

“Utandık, çok utanıyoruz! Yaşarken, yerken, içerken, yürürken, konuşurken, gülerken her zaman utanıyoruz. Kurulacak, söylenecek söz kalmadı. Bundan böyle mücadelemiz bu karanlığı yaratanlara karşı mücadele etmek için olacak. Karanlığın panzehri aydınlıktır. Sözün gücü azalınca, sanatın eşsiz gücüne başvurmaya karar verdik. Karanlığa inat aydınlık temalı sergiler planladık…”

1997’den beri toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılık konusunda mücadele Kadın Merkezi KAMER Vakfı’nın kurucusu ve başkanı Nebahat Akkoç bugün Diyarbakır’da açtıkları ‘Kadınlar ve Aydınlık’ sergisinin çıkış noktasını işte böyle anlattı.

KAMER Vakfı Merkezi’nde Belarto Art Design Sanat Seninle Derneği’nin katkıları ve Küratör Şerif Yaşar’ın destekleriyle düzenlenen ve bir hafta sürecek sergide resim, heykel ve fotoğraf gibi çeşitli sanat disiplinlerinde üreten 26 sanatçının eserleri var.

Son yılların karanlığı

Nebahat Akkoç sergi vesilesiyle, çeyrek asrı geride bırakan KAMER Vakfı’nın yolculuğuna da değindi. “Bu süreç boyunca imkansızlıklar içinde kıvrandığımız, bazen çok karamsar olduğumuz, özellikle de siyasi iradenin sorunu duyduğu, gördüğü, sahiplendiği dönemlerde de umutlu olduğumuz zamanlar geçirdik…”

İstanbul Sözleşmesinin imzalandığı 2011’de kadınların da güçlendiği bir dönem yaşadıklarını vurgulayan Akkoç haklı şiddet olmadığını gerçeğinin nihayet kabul edildiğini söyledi: “Ancak son yıllarda bir karanlık çökmeye başladı. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet devam ederken, çocuk ve bebeklere yönelik şiddet ve istismar sayısı hızla artmaya başladı. Son bir ay içinde üç bebek tecavüz edildiği için hayatını kaybetti. Yenidoğan bebeklere yapılanları hep birlikte izliyoruz. Narin vahşi bir şekilde öldürüldü. Bu olayların her biri için Türkiye’de hayat durmalıydı, kıyamet kopmalıydı. Her sabaha yeni bir vahşete tanık olmak üzere başlıyoruz.”

Hayat durmadıysa sanatla devam

Nebahat Akkoç şiddetin nedenlerini sıralarken kayıtsızlığın önemine dikkat çekti: “Çünkü görmemeyi, duymamayı tercih ediyorsunuz. Çünkü insan hayatının bir önemi kalmadı. Çünkü eşitlik istemeyenlerin sayısı çoğaldı. Çünkü yasalar titizlikle uygulanmadı. Çünkü birtakım karanlık ağızlar sözleriyle kadınları köleleştirmeye, çocukları birer cinsel objeye dönüştürmeye başladılar. Her yer kararmaya başladı. Sadece görüp duyduklarımızı biliyoruz. Kim bilir göremediğimiz, duyamadığımız neler yaşanıyordur?

KAMER Vakfı işte bu yüzden karanlığın panzehiri aydınlık kavramına sarılarak sergiler düzenliyor.

Sergide Ayça Tüylüoğlu Göker, Berivan Aslan, Berkay Bektürk, Birsel Sakci Özdemir, Can Emre Dağ, Canan Dönmez, Esengül Bozdağ Alan, Ferhat Salman, Filiz Özgen Özdemir, İbrahim Ayhan, Kemal Mükremin Barut, Meltem Yıldız Dölenmen, Mina Yüksel, Mine Zereyalp, Mira Göker, Neslihan Demircioğlu, Nursena Akgül, Özge Günaydın, Selin Sarp, Selma Çakıroğlu, Side Tanrıkulu, Tansel Erol Başpınar, Yelda Keşapyan, Yunus Arslan, Zeynep Hande Canpolat’ın eserleri yer alıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.