Uzmanı uyarıyor: Özgeçmişinizde bu üç klişeden uzak durun

Onlarca kişinin başvurduğu o çok beğendiğiniz pozisyon sizin olsun ister misiniz? O halde özgeçmişinizi hazırlarken kariyer uzmanının sıraladığı önerilere kulak verin. CV'nizi yazarken söz etmeniz ve belki söz etmemeniz gereken şeyler neler?

Ekonomi 15 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İş ilanlarının da teknolojiyle buluştuğu günümüzde açılan her pozisyon binlerce kişiye ulaşıyor. Ancak malum bir işi bin kişi ister, bir kişi alır. Onlarca kişinin başvurduğu gönlünüzden geçen o pozisyon içinse önce özgeçmişinizle ve niyet mektubunuzla işvereni etkilemeli ve ön elemeden geçmelisiniz.

Görevi gereği yüzlerce özgeçmişle ya da niyet mektubuyla karşılaşan işe alımdan sorumlu o insanları etkilemek kolay olmayabiliyor. Bussiness Insider’a konuşan kariyer danışmanı Jenny Foss çok fazla adayın sıkıcı klişelere düştüğünü ve kendini yeterince iyi “satamadığını” söylüyor. Foss’a göre uzak durmanız gereken üç klişe şöyle:

Yalnızca görev ve sorumluluklarını yazmak

Birçok aday özgeçmişlerinde önceki işlerindeki görevlerini ve sorumluluklarını yazıyor ancak bunların sonuçlarını ve etkilerini vurgulamıyor. Yalnızca görev sorumluluklara odaklanan bir özgeçmiş potansiyel işverene kendinizi anlatmak için yeterli değil. Birçok insan bariz niceliksel sonuç sıralayamazsa, yani ellerinde bunu vurgulayacak rakamlar yoksa paylaşmaktan çekiniyor. Oysa niteliksel sonuçlar da pekala yazılabilir. Örneğin ekip lideri olarak ekibinizi nasıl dönüştürdüğünüzden bahsedebilirsiniz. Pozisyonunuz gereği yaptığınız şeyin işe etkisini ve başvurduğunuz iş için neden önemli olduğunu göstermelisiniz.

Jargon ve moda kelimeler kullanmak

Özgeçmişlerde tekrar tekrar karşımıza çıkan klişe kelimeler var. Örneğin detay odaklı ya da sorumlu. Bu kelimeleri niteliklerini belirtmeden kullanmaktan kaçının. Detay odaklıysanız özgeçmişinizin deneyim bölümünde titiz organizasyonel yeteneklerinizin devreye girdiği ve iyi bir sonuç aldığınız bir örnek verin.

Ayrıca şirkete özel jargon ve kısaltmaları kullanmaktan kaçının.

Çalıştığınız her işi yazmak

Bir işte çalışmış olmanız onu özgeçmişinize dahil etmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Birkaç ay sonra bıraktığınız kötü bir işi örneğin özgeçmişinize dahil etmeyin. İş görüşmesi yapacağınız kişinin kariyerinizin başlangıç tarihi çok eskiye gittiği için fazla yaşlı olduğunuzu düşüneceğinden endişeleniyorsanız ilk iş deneyiminizi özgeçmişinizde yazmayın. Bu sizin otobiyografiniz değil, bir pazarlama aracı. Amacın işvereni sizi mülakata çağırmasına yetecek kadar bilgi paylaşmak olduğunu unutmayın.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler